Család

10 dolog, ami apával sokkal jobb móka

Bár a modern családokban a szülők közötti munkamegosztás ideális esetben egyenlőhöz közelít, Magyarországon még mindig rengetegen úgy élik családi életüket, hogy a gyereknevelés és annak minden aspektusa nagyrészt az anya feladata. Pedig kell, hogy a gyerek kis világában apa is találjon magának mozgásteret.

Fontos ez, hiszen egy apa így ismerheti meg azt a kis lényt, aki a gyereke, és így alakulhat ki köztük igazi, meghitt viszony. Egész másfajta szemléletet, értékrendet ad az apával való együttlét, mint az anyával töltött idő, és így a gyerek is csak gazdagodik belül. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó dolog sokkal, de sokkal élvezetesebb apával, mint anyával! De tényleg.

Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.

10 dolog, ami apával sokkal jobb móka

1. Építőjátékok

Legyen szó akár legózásról, akár fakockákról, akár egy összeépíthető golyópályáról, vagy csak egy homokvárról, mindenféle építés apával a legjobb. Figyel az alapokra, többféle ötlete van arra, ha egy bonyolultabb áthidalásra van szüksége, általában szereti az építős játékokat és imád elmerülni benne. Még arra is képes, hogy ha valami nincs kész lefekvésig, másnapig megőrzi a félkész alkotást, hogy aztán folytatódjon a nagy építkezés.

2. Bringázás

Akár kettesben is, akár egész kicsi kortól is móka ez apával – kicsi korban persze még nem saját bringával, hanem mögötte ülve. Apával lehet a lejtőn sebesen ledöngetni, de arra is hajlandó, hogy megakadjon a túra csak azért, hogy a Duna partján lehessen kavicsokkal kacsázni. A közös kerékpározás nyújtotta élmény rengeteget ad mindkét félnek, amiket aztán olyan jó elmesélni otthon anyának. (De persze a legjobb, ha anya is a családdal teker.)

10 dolog, ami apával sokkal jobb móka

3. Bevásárlás

Ha anyával van a gyerek, akkor úgysem ismeretlen terep a gyereknek egy bolt, de apával egész más élmény ez is. Lehet, hogy csak azért, mert ritkábban van rá alkalom. Lehet, hogy azért, mert nem veszi olyan véresen komolyan a dolgot, vagy azért, mert engedi cipelni a két kiló lisztet. Lehet, hogy azért, mert engedékenyebb és megveszi a második túró rudit is.

4. Főzés

 Apa nem egyszerűen főz, ő konyhai kreálmányokat készít. Engedi gömbölyíteni a fasírtot – nem fél a nyers húst a gyerekre bízni –, aztán megtanítja a rántott hús készítését is, klopfolással, panírozással. Később már házi gnocchit készítenek majd saját szósszal, meg még ezerféle finomságot. Közben beszélgetnek, zenét hallgatnak, oldott a hangulat – anya meg nyugodtan előveheti a könyvét és olvashat egy órát zavartalanul. Utána meg még jól is lakhat a finomságokkal.

5. Birkózás

Apa nem kímél. Mer jól meggyömöszölni, agyoncsikizni, felkapni, pörgetni, reptetni. Lehet közben göcögősen nevetni, annyira, hogy majd bepisil az ember. Apa fogása erős és egyszerre biztonságot áraszt. És még akkor is óvatos, amikor épp nagyon benne vannak a durvulásban. Párnacsata apával? Annál jobb móka nincs is! Csak egyben maradjanak a párnák a végére.

10 dolog, ami apával sokkal jobb móka

6. Homokozás

Apával nemcsak egy homokvár épül, hanem vizesárok, alagút, és azon keresztül vezető négysávos autópálya a matchboxoknak. És a homokváron emeletek, meg ha olyan beállítottságú az apa, akkor akár egy külső felvonó is. Ha kell, egy kis sarazás is belefér, úgyis kimossa majd a mosógép a koszos ruhákat.

7. Strandolás

Apával a vízben is sokat lehet mókázni. Lehet halacskázni, labdázni, matracról beborulósat játszani, és persze nyakból ugrálni is. Nagyobbakkal mehet a vízilabdázás meg a strandröplabda is. Amikor pedig ki kell jönni a vízből, mert már lila mindenkinek a szája, indulhat a törölközőkbe csavarva a kártyaparti.

10 dolog, ami apával sokkal jobb móka

8. Kempingezés

Apa pillanatok alatt felver egy sátrat, nem fél az éjszaka zajaitól, és még tábortüzet is tud rakni. Rémisztő történeteket is mesél, és isteni vacsorát készít egy babkonzervből. Apa megmutatja, hogyan kell egy bicskával nyársat faragni egy ágból, sőt hagyja, hogy a gyerek is megpróbálja. Lecsapja a szúnyogot, és ha kell, simán megfog egy halat a pecabotjával. Megmutatja, milyen a napfelkelte, és elvisz sétálni a csillagok alá.

9. Sportközvetítések

Foci, hoki, boksz, kézilabda – mind-mind nagyon izgalmas lehet, ha apával közösen nézhető a közvetítés. Sőt, apa a lánya kedvéért még a műkorcsolyát, a szinkronúszást és a ritmikus gimnasztikát is beveszi a repertoárba. Menet közben szabad őrjöngve drukkolni, ugrálni a kanapén, szidni a bírót, és örülni, ha az nyer, akinek drukkolunk! Meg persze szomorkodni, ha mégsem ő, aztán azt mondani, hogy nem baj, majd legközelebb.

10 dolog, ami apával sokkal jobb móka

10. Videojáték

Igen, tudom, hogy sokan ellene vannak, de ha nem mindennap és nem órákon keresztül játszik vele a gyerek – és az apja –, akkor nem lesz baj belőle. Apa nagyon bele tudja élni magát a játékokba, és nemcsak a lövöldözőseket ismeri, hanem olyanokat is, amik gyereknek is valók lehetnek. Simán félreteszi a legrémisztőbb játékait, hogy a gyerek ne álmodjon rosszakat éjjel, és rengeteg ötlete van, hogy egy-egy feladatot hogyan lehet megoldani. Lehet, hogy még a titkos kódokat is ismeri, márpedig ami titkos, azt nem ismerhetik sokan. Szóval apa nagyon különleges.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top