Család

Betiltották a büntető házi feladatokat

Egy új oktatási rendelet szerint mostantól tilos plusz házi feladatot feladni a tanároknak Romániában. Az oktatási miniszter szerint túl sokat tanulnak a gyerekek.

Megosztó rendelet született Romániában az iskolások házi feladataival kapcsolatban, miután közvita alakult ki az országban a diákok túlterheltségéről. Egy új rendelet szerint mostantól tilos két óra munkánál többet igénylő házi feladatot feladni a romániai tanároknak. A rendelet célja, hogy az általános iskolások ne foglalkozzanak többet napi 5-8 óránál a tanulással. Az új szabály egyszerűen megtiltja a házi feladatot az előkészítő osztályokban és a vakációk idejére is

A diákokat nem kérdezték, de a rendelet alkalmazhatóságát számos pedagógus megkérdőjelezi. A rendelet betartásában Mircea Dumitru oktatási miniszter az iskolák és a szülők segítségére számít, akiknek jelenteniük kell, ha egyes tanárok nem tartják tiszteletben az új rendelkezéseket.

Romániában az elemista diákok az iskolai órák mellett a házi feladatok elvégzésével együtt eddig naponta akár nyolc órát is tanulással töltöttek, a gimnazisták pedig 12 órát, ami a miniszter szerint túl sok.

 A tanároknak különbséget kell tenniük a kötelező és a nem kötelező otthoni feladatok között, előbbi átlagos nehézségű lehet, hogy valamennyi diák elvégezhesse, a fakultatív házi feladatot pedig a diákok képességeihez kell igazítani, és ez utóbbit csak bizonyos időszakokban lehet kiadni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top