Család

Apás szülés: mit hozzon a Mikulás a gyereknek?

Ismét itt vannak a podcastoló apukák, akik ezúttal a Mikulás-napi ajándékozást vitatják meg egymással.

Idén tavasszal indult az Apás szülés című podcast, amelynek első adásáról mi is beszámoltunk. A beszélgetős műsorban Lövenberg Balázs és Jankó Bálint, két kétgyerekes apuka beszélget a gyereknevelés nehézségeiről és persze örömeiről is.

A mostani Mikulástól a Jézuskákig című epizódban a decemberi ajándékozásé a főszerep. Az adás egy rövid hajtetűügyi kitekintéssel kezdődik, amelyből a kisgyerekes szülők felkészülhetnek a kis hajparaziták megjelenésére, amikor a gyerekek először óvodába-iskolába mennek. Ezután  a két műsorvezető rátér az adás apropóját adó téli szünet közeledésére.

Mi van a Mikulással?

Sok szülő számára okoz fejtörést, hogy a Mikulás milyen, de leginkább mennyire értékes ajándékot hozzon a gyereknek. A műsorvezetők egyetértenek abban, hogy ez az ünnep inkább szimbolikus, hatalmas ajándék helyett kis apróságok – narancs, csoki stb. – kerüljenek a kitisztított cipőkbe. Érdekes meglátás, hogy ma már a gyerekek általában – főként iskolatársak vagy esetleg a túlzottan adakozó kedvű nagyszülők miatt – elvárják a tárgyi ajándékokat is.

Fontos szempont, hogy a szülők-nagymamák-nagypapák mellett az iskolai-munkahelyi Mikulás-ünnepségek miatt a gyerekek is megcsömörlenek egy idő után, ezért érdemes lehet szabályozni, hogy hány ilyen alkalom lesz már túl sok, mivel ha túl sűrűn “jön” a nagyszakállú, ez picit a karácsony varázsát is elveheti, nem beszélve arról, hogy így már december elején telítődnek a gyerekek a csokikkal, sütikkel. Illetve jó gondolat az is, hogy az ehhez hasonló események – Mikulás, húsvéti nyúl – inkább a rituáléról szóljanak, vagyis legyen kitisztítva a cipő, kerüljön bele valami apróság, mint ahogy húsvétkor is inkább arról szól a dolog, hogy a kertben keresgéljék a csokitojásokat.

A Mikulás a szülőknek is okozhat meglepetéseket (Fotó: Tumblr)
A Mikulás a szülőknek is okozhat meglepetéseket (Fotó: Tumblr)

Virgács? Óvatosan!

A fiatal apák érdekes élményekről számoltak be a cipőbe, csizmába kerülő virgács kapcsán. Bár Balázs és Bálint is egyetértett benne, hogy a virgács hozzá tartozik a Mikulás intézményéhez, mégis mindkét apuka rendesen meglepődött, amikor a gyerekeik elszomorodtak a virgács láttán, de végül rájöttek, hogy valójában a megfelelő kommunikáció a titka a dolognak, nehogy a kicsik azt gondolják a virgács láttán, hogy valamiért neheztelnek rájuk.

Képünk illusztráció (Fotó: Tumblr)
Képünk illusztráció (Fotó: Tumblr)

Hasonló kérdéseket vet fel a Mikulás-Jézuska-angyal “szentháromság” köre, vagyis, hogy hogyan nevezik azt az entitást, aki meghozza az ajándékokat. Természetesen a vallásos hátterű családokban adja magát a válasz, de azoknál, akik kevésbé a hit felől közelítik meg az ünnepeket, ott már változhat a helyzet. A konszenzus szerint a “nukleáris család” karácsonyán kívüli keveredés (nagyszülők, családi barátok stb.) miatt nehéz dolga van annak, aki szeretne egy narratívát megőrizni. De az is tény, hogy idővel már a gyerekeknél is “átbillen” a dolog, vagyis a karácsony szertartássá, rituálévá válik, és onnantól már nem kérdés, hogy angyalok vagy a kis Jézus helyezte el az ajándékokat a fa alatt.

Nem szeretnénk lelőni az adás összes poénját, ezért ahelyett, hogy kivonatosan közölnénk a szűk egyórás műsor minden egyes gondolatát, javasoljuk az Apás szülés mostani – és korábbi adásainak – meghallgatását a Kaszt.hu Soundcloud-csatornáján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top