Család

Black Friday vs. Ne vásárolj semmit! nap

November 25. Black Friday. Ma csöppet sem lesz meglepő, ha a boltok zsúfolásig telnek vásárlókkal, és könnyen lehet, lemaradsz arról, amit előzőleg kinéztél. Hiába, az óriási kedvezmények sokakat megmozgatnak, és vásárlásra csábítanak. De azt tudtátok, hogy ma van a Ne vásárolj semmit nap! is? A vásárlást vagy a nem vásárlást választjátok?

És persze honnan máshonnan is származhatna a Black Friday ötlete, mint Amerikából. 1932 óta minden évben hosszú nyitva tartással és rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a boltok a hálaadást követő pénteken.

Szólnak érvek és ellenérvek a Black Friday mellett, ugyanakkor az utóbbi időben – legalábbis az Egyesült Államokban – egyre inkább veszít jelentőségéből, már nem ez a nap számít a karácsonyi bevásárlási időszak kezdetének. Az amerikai áruházláncok ugyanis már a hálaadás előtt megkezdik az akcióikat. Egyre többen vásárolnak online, így tavaly 6 százalékkal csökkent az üzletekben vásárlók száma. 

Magyarországon szinte minden nagyobb üzletlánc megszervezi a saját akciós napját november közepe és vége tájékán, de rengeteg kisebb online és hagyományos üzlet is készül akciókkal. A Black Friday napján, vagyis november utolsó péntekén tartják a nemzetközi Ne vásárolj semmit! napot is. Az ötlet Kanadából származik, először 1992-ben hirdették meg. Célja pedig, hogy felhívja az emberek figyelmét a fogyasztói társadalom problémáira, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ezen a napon egyáltalán ne vásároljon. Szóval Black Friday vagy Ne vásárolj semmit! nap – melyik mellett döntöttetek?

Black Friday vs. Ne vásárolj semmit! nap

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top