Család

Meghalt az otthon született kisbaba

Hétfő hajnalban történt a szomorú eset, amikor az otthon szülést vállaló kismamánál komplikációk léptek föl. Mire a mentők kiérkeztek, és a kórházba szállították az anyukát és kisbabáját, az újszülött életét sajnos már nem tudták megmenteni.

A kolozsvári édesanya otthon szerette volna világra hozni gyermekét. Nem várt komplikációk léptek föl a szülés közben, kihívták a mentőket, akik azonnal bevitték a kismamát a városi nőgyógyászati klinikára, de a kisbaba életét sajnos már nem tudták megmenteni.

A tragédiával végződött otthonszülésről a nőgyógyászati klinika igazgatója tájékoztatta a nyilvánosságot. Az újszülött osztály vezetője pedig azt mondta, a babának esélye sem volt a túlélésre, az orvosok sajnos már semmit sem tehettek az életéért. Mivel a kismama az otthonszülés mellett döntött, így a szülés folyamatát nem ismerik, azt feltételezik, az édesanya dúla segítségével szült. Ezt igazolja, hogy az anyuka pontosan tudta, a baba egészségi állapotát mérő Apgar-teszt mutatója 2-es volt.

Az Apgar-tesztet a születést követő első-ötödik percben végzik az orvosok. A teszt során a csecsemők szívverését, légzését, izomtónusát, reflexingerlékenységét és bőrszínét figyelik, majd értékelik külön-külön nullától kettőig terjedő számmal. Ezeket az értékeket összeadják és így kapják meg az Apgar-értéket. Ha a mutató 8-10 között van, a baba egészséges, 5-7 pont között oxigént és bőrmasszázst kap, míg 0-4 között a baba intenzív terápiás ellátást igényel.

Az eset kapcsán a román Krónika egy dúla véleményét is kikérte, aki azt mondta, csak abban az esetben támogatja az otthoni szülést, ha az anya szakszerű segítséget kap, és mivel az otthonszülés az anya döntése, egyben az ő felelőssége is. Szerinte a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a magyarországival ellentétben, ahol túlszabályozták az otthonszülést, Romániában semmilyen formában nem szabályozza azt a törvény. Nem tiltja, de nem is engedélyezi. Elmondta, ismer olyan dúlát, aki orvosi felügyelet nélkül is vállalja az otthonszülést.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top