Család

A trágyaárus és a mosómedvés: a legfurább first ladyk az USA történetében

Volt olyan, akit gyilkossággal gyanúsítottak, de olyan is, aki nyilvánosan beszólt az amerikai elnök libidójára. Összegyűjtöttük a legfurább vagy legviccesebb történeteket az amerikai first ladykről.

Jövő év január 20-án hivatalába iktatják Donald Trumpot, mint az Egyesült Államok 45. elnökét. Felesége, Melania Trump a második first lady lesz, aki nem született amerikai állampolgár. A szlovén származású modell ezzel egy szűk körű klubba kerül, rajta kívül csak az USA hatodik elnökének, John Quincy Adamsnek a felesége mondhatta el magáról, hogy nem amerikaiként látta meg a napvilágot: Louisa Adams ugyanis 1775-ben Nagy-Britanniában született. Róla egyébként még azt érdemes tudni, hogy szatirikus színdarabokat írt, hárfázott és selyemhernyókat tenyésztett.

Melania Trump és Michelle Obama találkozója a Fehér Házban (Fotó: Chuck Kennedy/White House)
Melania Trump és Michelle Obama találkozója a Fehér Házban (Fotó: Chuck Kennedy/White House)

Jóval sötétebb történet kapcsolódik Margaret Taylor, a 12. elnökként szolgáló Zachary Taylor feleségéhez. Taylor rövid időt, alig több mint egy évet töltött csak a hivatalában, mielőtt 1850. július 9-én meg nem halt. Halálát feltehetően valamilyen emésztéssel kapcsolatos probléma okozhatta, ugyanis pár nappal korábban, július 4-én, a függetlenség napi ünnepségen rengeteg gyümölcsöt és jéggel hűtött tejet fogyasztott. Ezután rövidesen ágynak esett, és öt nap múlva elhunyt.

Mivel akkor még szokás volt a jelentős pozíciót betöltő halottakat bebalzsamozni, Margaret Taylor sokakat megbotránkoztatott, amikor azt kérte, férjével ezt ne tegyék meg. Hamarosan fel is reppentek a pletykák, hogy a first lady azért tiltakozik a balzsamozás ellen, mert valójában ő mérgezte meg a férjét.

Az igazságra csupán 1991-ben derült fény, amikor történészek megkapták Taylor leszármazottainak engedélyét az egykori elnök holttestének exhumálására, és így meg tudták cáfolni a mérgezéssel kapcsolatos teóriákat.

Fehér házi trágyát tessék!

Abraham Lincoln az USA egyik legismertebb és legjobban tisztelt elnöke volt, felesége Mary Todd Lincoln azonban nem feltétlenül tiszteletre méltó viselkedéséről vált ismertté. Az USA 16. first ladyje ugyanis idült vásárlásmániás volt, és több tízezer dollárnyi adósságot halmozott fel különböző elegáns áruházaknál vezetett számláin. Amíg a Fehér Házban éltek, ez azt is jelentette, hogy alaposan túllépte a Kongresszus által előirányzott keretet, amelyből egyébként az elnöki rezidencia bútorozását kellett volna fizetni.

Mivel nem akarta elárulni férjének, hogy mennyit költött, kreatív megoldásokhoz kellett folyamodnia: elbocsátotta a Fehér Ház személyzetének egy részét, emellett pedig elkezdte árusítani azt a trágyát, amelyet az épület kertjének gondozásához rendeltek nagyobb mennyiségben. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy ezzel a módszerrel sikerült-e végül rendeznie a számlákat, de az biztos, hogy se előtte, se utána nem árultak fehér házi trágyát a jónépnek. Mary Todd Lincolnt egyébként támadta is a korabeli sajtó a fényűző költekezés miatt, emellett azonban meg kell említenünk azt is, hogy – férjével együtt – aktívan harcolt a rabszolgaság ellen is.

Helen Taft az USA 27. elnökének, William Howard Taftnak a felesége volt. Nellie, ahogy becézték, igazi modern nő volt, aki tiltakozott az 1920-ban bevezetett szesztilalom ötletének támogatása ellen. Az absztinenciát hirdető mozgalom támogatóinak bosszantására rendszeresen szolgált fel alkoholt a Fehér Házban. Nellie volt az első first lady, aki aktívan küzdött a nők szavazati jogáért, emellett neki volt először saját autója, illetve ő volt az első elnöki feleség, aki nyilvánosan dohányzott.

William Howard és Nellie Taft egy baseballmeccs tribünjén
William Howard és Nellie Taft egy baseballmeccs tribünjén

Legalább ennyire menő volt a 29. elnök, Warren G. Harding felesége, Florence Harding is. Nellie Taft munkásságának hála, ő lehetett az első first lady, aki már szavazott is a választáson, emellett azonban ő volt az első, aki repülőgépet vezetett, de emellett például azt is tudta, hogyan kell kezelni egy filmes kamerát. Ő hívott először filmsztárokat a Fehér Házba, illetve Margaret Taylorhoz hasonlóan őt is megvádolták azzal, hogy megmérgezte a férjét, aki 1923. augusztus 2-án halt meg (agyvérzésben).

Harding halála után addigi alelnöke, Calvin Coolidge lett az USA elnöke. A republikánus politikust 1925-ben újraválasztották, így 1929-ig volt a Fehér Ház lakója. Csendes, keveset beszélő emberként ismerték, szarkasztikus, száraz humorral. Felesége, Grace Coolidge volt az első, akiről lejegyezték, hogy nyilvánosság előtt élcelődött férje libidóján. Az elnöki életrajzíró, Carl Sferrazza Anthony örökítette meg az elnök pár látogatását egy marylandi baromfifarmon, ahol a first lady szemtanúja volt egy kakas és egy tyúk párzásának. Ekkor megkérdezte a farmon dolgozó gazdát, hogy a kakas gyakran csinál-e hasonlót. A gazda azt válaszolta, hogy akár napjában többször is előfordul ez.

“Kérem, mondja ezt meg az elnöknek” – mondta Grace Coolidge, mire a gazda így is tett. Ezután a következő párbeszéd játszódott le az egyre vörösödő gazda és Coolidge elnök között:

“És mondja kérem, ugyanazzal a tyúkkal teszi ezt napjában többször?” – kérdezte Coolidge.

“Nem, elnök úr” – válaszolta a gazda.

“Akkor kérem, mondja el ezt Mrs. Coolidge-nak is” – válaszolta az USA 30. elnöke.

Grace Coolidge-nak saját mosómedvéje is volt, Rebeccának hívták
Grace Coolidge-nak saját mosómedvéje is volt, Rebeccának hívták

Lou Hoovert nehéz volt felzaklatni

Coolidge-ékat Herbert és Lou Hoover követte a Fehér Házban. A 31. first ladyről pedig elmondható, hogy nem volt ijedős alkat: 1900-ban, a bokszerlázadás idején Kínában tartózkodott, ahol aktívan kivette a részét a kínaiak ellen harcoló szövetségesek támogatásából. Biciklijén teát és egyéb ellátmányt szállított a csapatoknak, ezzel a szokásával pedig azután sem hagyott fel, hogy egy eltévedt golyó kilyukasztotta a bicikli egyik kerekét. De akkor sem izgatta fel magát, amikor a Hoover-rezidenciát eltalálta egy ágyúgolyó.

Lou Hoover a támadás idején otthon tartózkodott, és pasziánszozással múlatta az időt. Amikor az ágyúgolyó darabokra robbantotta a szomszédos szobában található lépcsőt, az utcáról többen berohantak, hogy megnézzék, mi történt a leendő first ladyvel. Lou rezzenéstelen arccal ült a szomszédos szobában, és erősen koncentrált a kártyáira, majd az aggódó tekinteteket látva kedvesen megkérdezte, hogy parancsol-e valaki egy csésze teát. Az eset kapcsán egyébként tévesen meg is jelent a haláláról szóló gyászjelentés egy pekingi újságban. Miután elolvasta, nagyon boldog volt, hogy az újság szerkesztői három teljes hasábot szenteltek neki. “Sosem voltam ilyen büszke eddigi életemben” – mondta az eset kapcsán.

Herbert és Lou Hoover
Herbert és Lou Hoover

Amikor Bess Truman, az USA 33. first ladyje megtudta, hogy férje, Harry S. Truman 1945-ben megnyerte a választásokat, pontosan úgy reagált, mint elődje, Eleanor Roosevelt: sírt. A reakciót az váltotta ki, hogy Bess gyűlölt távol lenni otthonától, a Missouri államban található Independence városától. Soha nem is tudta igazán megszeretni Washingtont, és kifejezetten elégedetlen volt az amerikai főváros ruhatisztítóinak szolgáltatásaival. Ezért költségeket nem kímélve, minden egyes adag szennyes ruháját hazaküldte a több mint 1000 mérföldre található Kansas Citybe, hogy ott tisztíttassa ki.

Az USA 37. elnökéről, Richard Nixonról leginkább a Watergate-botrány jut eszébe az embereknek. Feleségéről, Thelma Catherine “Pat” Nixonról azonban meg kell jegyezzük, hogy ő volt az első first lady, aki nyilvánosság előtt nadrágot viselt. Emellett pedig ő volt az, aki lehetővé tette, hogy a Fehér Házat siketek és vakok is meglátogathassák, ezért úgy gondoltuk, az ő neve nem maradhat ki ebből a felsorolásból.

Saját videó, saját Game Boy

Az Egyesült Államok 39. elnöke Jimmy Carter volt, az ő felesége, Rosalynn Carter volt az első first lady, akinek saját videomagnója volt a Fehér Házban. Ennél azonban lényegesebb, hogy ő volt az első elnöki feleség, aki saját irodát kapott az épület keleti szárnyában.

A ma is élő öt first lady (b-j): Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton, Barbara Bush, Roselynne Carter
A ma is élő öt first lady (b–j): Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton, Barbara Bush, Rosalynn Carter

Az idősebb, vagyis George H. W. Bush felesége, Barbara Bush volt a második first lady, akinek gyermeke is betölthette az USA elnöki posztját: rajta kívül csak Abigail Adams, az Egyesült Államok második elnökének, John Adamsnek a felesége mondhatta ezt el magáról, ő volt ugyanis az anyja John Quincy Adamsnek, az USA 6. elnökének.

Barbara Bush azonban ezen felül arról is ismert volt, hogy fiatalon megőszült egy tragikus esemény miatt. A Bush házaspár első lánya, Robin ugyanis még gyerekként leukémiás lett. Nyolc hónapnyi kemény küzdelem után pedig szervezete feladta a küzdelmet és meghalt. Barbara, aki ekkor még csak 28 éves volt, eddigre teljesen megőszült. A jelenleg 91 éves egykori first ladyt egyébként kifejezetten szeretik, sokszor önironikus humoráért. Az ifjabbik, George W. Bush édesanyja mondta többek között azt is, hogy “valószínűleg én vagyok az egyetlen amerikai anya, aki mindig pontosan tudja, hogy mit csinál a gyereke“.

Barbara Bush amiatt is különleges a first ladyk sorában, mert ő az egyetlen, aki a Fehér Házban töltött napjairól szóló emlékiratait kutyája szemszögéből írta meg.

Barbara Bush egyik első találkozása szeretett Millie nevű kutyájával
Barbara Bush egyik első találkozása szeretett Millie nevű kutyájával

Hillary Clinton nevéhez is sok “első” köthető, például ő volt az első first lady, aki később választott politikai szereplővé is vált, ugyanis 2001 és 2009 között New York állam szenátora volt. Ő volt az első nő is, aki a két nagy amerikai párt egyikénél hivatalosan is elnökjelölt tudott lenni – végül idén novemberben alulmaradt a republikánus színekben induló Donald Trumppal szemben. Az viszont biztos, hogy ő volt az első first lady, akinek saját Game Boya volt, amelyet aktívan használt is.

Michelle Obama az egyik legnépszerűbb first ladyként vonul majd be a történelemkönyvekbe, nem véletlenül. Az USA 44. elnökének felesége remekül tud kapcsolatot teremteni az emberekkel, és tökéletesen érzi, hogyan lehet egyszerre szerethető, de ugyanakkor komoly, felelősségteljes példakép is.

A trágyaárus és az operatőr: a legfurább first lady-k az USA történetében

Lazaságára jellemző, hogy nem derogál számára a bárki által elérhető boltok, üzletek kínálatából öltözködni, az pedig 100 százalék, hogy nincs first lady, aki nála jobban rappelne vagy táncolna, mint azt számtalan alkalommal bizonyította is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top