Család

Kedvenc romantikus történeteid rontják el a párkapcsolatodat

Nem jött el a herceg fehér lovon és a szexi vámpírfiú sem tett halhatatlan szeretővé? Ideje leszámolni a romantikus történetek támasztotta irreális elvárásokkal!

A legtöbben már kislánykorunktól kezdve romantikus történetek bűvöletében élünk, olyanokéban, amelyek azt hirdetik, hogy a férfi akkor (és csakis akkor) szeret, ha minden ellenséges erőt legyőz a kedvedért (például Csipkerózsika), ha hajlandó teljesen megváltozni érted (A szépség és a szörnyeteg), sőt még a síron túl is csak téged imád (Hófehérke).

Aztán felnőve meg csodálkozunk, hogy mégis hol vannak ezek a férfiak, a miénk jó, ha néha kiböki, hogy szeret minket, vagy hajlandó bepakolni a mosogatógépbe.

Kedvenc romantikus történeteid rontják el a párkapcsolatodat

A probléma eleve ott kezdődik, hogy a mesék, filmek és más romantikus történetek elsősorban a szerelem kialakulásáról, a nagy egymásra találásról szólnak, nem pedig arról, milyen problémák lépnek fel egy kapcsolatban. Ez pedig érthető is: a kezdeti lila köd tökéletes alapanyaga a szívfacsaró negédes történeteknek, míg a hosszú távú kapcsolat nyűglődéseivel már nem szívesen foglalkozik a Disney-világ.

Alain de Botton netfilozófus videójában azt fejtegeti, hogy épp ezek az egészségtelen példát állító történetek gyakorolnak rossz hatást valódi párkapcsolatainkra. A fent említett ok mellett az is problémát jelenthet például, hogy ezek a történetek nem foglalkoznak olyan más gondokkal, mint a munka vagy a gyereknevelés.

És bár könnyű azt gondolni, hogy ránk nincsenek hatással az ilyen elcsépelt, nyálas történetek, nem is gondolnánk, milyen mélyen szívjuk magunkba ezeket a torz mintákat egészen kicsi korunktól kezdve. Szóval épp itt az idő, hogy revideáljuk az ideális párkapcsolatról alkotott képzeteinket!

Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top