Család

Jelentheti a fodrász, ha szerinte családon belüli erőszak áldozata a vendége

Kiképzést kapnak jövő januártól az amerikai fodrászok, hogyan vegyék észre, ha a vendégük családon belüli erőszak áldozata.

Van egy barátnőm, aki fodrász, és ha a székébe ülök, mindig kérem, hogy mondja el, vele mi van, mert tudom, hogy előttem már legalább öt ember gyerekeit, gyerekei barátait és tanárait, receptjeit, férjét meghallgatta már. Sőt olyan intim titkok birtokába jutott, amikre nem igazán volt kíváncsi.

“Annyira kellemetlen, mert az egyik vendégem elmesélte, hogy szeretője van, és a szeme se rebbent, amikor hajvágás után a férje jött érte” – mesélte Zsuzsi, aki egyébként tényleg baromi türelmes, és jól tudja, hogy ez a pszichológusszerep is a munkája része. “Persze néha jól jön, hogy mindenki elmond egy csomó dolgot, mert néha össze tudok hozni olyan embereket, akiknek szükségük lehet egymásra: közvetítettem akaratomon kívül eladó lakást, de olyan is volt, hogy angoltanár vendégemnek szereztem tanítványt.”

Ezért tartom szuper ötletnek, hogy Amerikában, Illinois államban 2017 januárjától egy olyan képzésen vehetnek részt a fodrászok (kétévente, amikor megújítják az engedélyüket), ahol megtanítják őket arra, hogyan vegyék észre, ha a vendégük családon belüli erőszak áldozata. Azért a fodrászok, mert ők egyrészt könnyen észrevehetik hajmosás közben a sérüléseket a vendégen, és ők bizalmibb viszonyban vannak az áldozattal, mint egy idegen rendőr például, akikhez a családon belüli erőszak áldozatai nem szívesen fordulnak.

Kattints a képre: egy megdöbbentő fotósorozatot találsz!

Jelentheti a fodrász, ha szerinte családon belüli erőszak áldozata a vendége

“Nem vagyunk a gyerekük, az édesanyjuk, a legjobb barátnőjük, ezért mondják el nekünk nagyobb valószínűséggel, ha családon belül élnek át erőszakot. A szépségszalonban dolgozók jól tudnak hallgatni, nagy ebben a tapasztalatuk. Ha egy erőszakot átélt nő segítséget keres, jó helyszínek lehetnek a fodrászatok, hiszen előfordulhat, hogy ez az egyetlen hely, ahova felügyelet nélkül elengedi a partnere” – írja a családon belüli erőszak elleni kampány honlapja. A fodrászoknak nem kötelező jelenteni az eseteket, csak ha úgy gondolják, így megvédhetik a vendégüket. Igaz, nagyon nehéz kérdés ez, hiszen vissza is lehet élni ezzel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top