Család

Jogsértő volt összekötni a kaskantyúi óvodás kezét

A sajtóból értesült a kaskantyúi óvodai túlkapásról Székely László ombudsman, és hivatalból indított vizsgálatot a kisgyerek kezét összekötő óvónő ügyében. Vizsgálata megállapította, hogy nem kis hibát, hanem jogsértést követett el a pedagógus.

Csak a sajtóból értesült az alapvető jogok biztosa a kaskantyúi óvónő esetéről, ezért hivatalból indított vizsgálatot az ügyben, amiben a kaskantyúi óvoda vezető óvónője társai szeme láttára összekötözte egy viselkedési problémákkal küzdő kisfiú kezét. A vizsgálat kiderítette, hogy a kisfiú kezének összekötözése megalázó bánásmódnak minősül, mert a cselekedet alkalmas volt arra, hogy megszégyenítse őt a többi gyermek előtt. Székely László szerint ez nem kisebb nevelési hiba vagy mulasztás, hanem jogsértés. Ezzel az ombudsman az ügyészség indoklására utalt, amivel elutasították a gyermek szüleinek panaszát, amit a megszüntetett rendőrségi eljárás miatt tettek. 

Mint ahogy arról annak idején mi is beszámoltunk, a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a kaskanytyúi óvoda vezető óvónője ellen, mire a szülők panaszt emeltek. Az ügyészség elutasította a panaszukat, mert szerintük az óvónő nem követett el bűncselekményt, a gyereket megkötözni csupán mulasztás, nevelési hiba volt.

Székely László jelentése azért is késett, mert több hatóság és szerv hiányos vagy el nem fogadható válaszokat adott az ombudsman kérdéseire. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top