Család

Anyjuk családnevét viselhetik az újszülöttek

Alkotmányellenesnek minősítették Olaszországban azt a jogszabályt, amely kimondja, hogy a születendő gyermek automatikusan az apa családnevét kapja, ha a szülei házasok. Mostantól így az édesanya vezetéknevét is kaphatják a babák.

Az állásfoglalás annak nyomán született, hogy egy olasz-brazil házaspár az apa és az anya családnevét is adni akarta gyermekének, miként az Spanyolországban és a legtöbb latin-amerikai országban szokás. Olaszországban elutasították a kérelmüket.

A pár ügyvédei szerint a jelenleg érvényes jogszabály sérti a nemek egyenlőségének elvét. Olaszországban először 40 éve javasolták a római korból eredő szabályozás megváltoztatását, a képviselőház egyszer el is fogadott egy törvénymódosítást, amely azonban elakadt a szenátusban.

A szenátus mostantól semmilyen kifogással nem utasíthatja el ennek az anakronizmusnak az eltörlését és a nők egyenjogúsítását ezen a téren sem. Mivel a bíróság még nem tette közzé a keddi határozat teljes szövegét, egyelőre nem tudni, a szülők szabadon dönthetnek-e ezentúl arról, melyikük nevét viselje újszülött gyermekük, vagy csak a kettős vezetéknév használatára lesz lehetőség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top