Család

Gondok lehetnek a bölcsődei ellátással jövőre

Januárban életbe lép az új bölcsődei rendeletről szóló jogszabály, ám hiába a kétéves félkészülési idő, az önkormányzatok aggódnak, hogy nem tudnak megfelelni a szabályozásnak.

2017-től minden tízezer főnél kisebb településen kötelező lesz biztosítani a három év alatti gyerek bölcsődei ellátását abban az esetben, ha legalább  öt szülő kéri ezt, vagy minimum negyven ilyen korú gyerek él az adott településen.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő azonban az Inforádiónak úgy nyilatkozott: hiába a kétéves felkészülési idő, a többség jelenleg nem tud eleget tenni a törvénynek. Gondot okoz a finanszírozás is: egy gyerek ellátására 560 ezer forint állami támogatást kapnak, de a valós költség meghaladja az egymillió forintot, vagyis jelentősen hozzá kell járulni egy csoport kiadásához.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint viszont nincs miért aggódni, ugyanis az önkormányzatoknak több lehetőségük is van a bölcsődei férőhelyek bővítésére, emellett azt ígérte, hogy a finanszírozás is megoldott lesz, az eddigi 28 milliárd forint mellé ugyanis újabb összeg érkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top