Család

Döbbenet, most szerelik a fűtést a zuglói óvodában, fagyoskodnak a kicsik

Ilyen tényleg csak nálunk fordulhat elő. Nem a nyári karbantartás idején, sőt nem is a még meleg szeptemberi napokon, hanem most szerelik a fűtést az egyik zuglói óvodában. Amikor beindul a fűtésszezon. Az ovisok az óvónőkkel meg hadd fagyoskodjanak. Döbbenet!

96 gyerek jár a zuglói Örökzöld óvodába, ahol hétfőn kezdték meg a fűtési rendszer javítását. Az óvoda pénteken tájékoztatta a szülőket a két hétig tartó munkáról. Addig pedig nincs fűtés, a radiátorok csonthidegek.

Az óvodában kifüggesztett tájékoztatóban kérik a szülőktől, a gyerekeknek vigyenek minél melegebb alsó és felső ruházatot. A csoportszobákat egyesével javítják, így aki teheti, a javítási munka idején lehetőleg ne vigye óvodába a gyerekét. A  hiányzást természetesen nem kérik külön igazolni.

Az óvodában átmenetileg elektromos olajradiátorokkal próbálják a meleget megoldani, és az óvónők is mindent megtesznek, hogy melegen tartsák a gyerekeket. A szülők jogosan értetlenkednek, miért nem nyáron újították fel a rendszert, miért a fűtési szezonban kezdenek hozzá. Főként, ha az óvoda vezetője már februárban jelezte, hogy valami nem stimmel fűtéssel.

A szülők sem az óvodavezetést hibáztatják. Az önkormányzatnál ugyanakkor szinte senki sem adott használható magyarázatot a miértekre, vagy nem érezte magát illetékesnek az ügyben.

Az Origo megkereste a zuglói önkormányzatot, ahol arról tájékoztatták, hogy a Főtáv a fűtési szolgáltató, ezért a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatási Zrt., amint tudomására jutott a fűtés meghibásodása, azonnal értesítette a céget. Ebből persze nem derül ki, mikor volt az az “amint” és “azonnal”. A Főtáv szakemberei többször jártak az óvodában, ahol “megállapították, hogy ki kell cserélni a fűtési rendszer alapvezetékét”.

A Főtáv az elmúlt közel egy évben többször is írásban tájékoztatta a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatót az óvoda meghibásodott fűtési rendszerével kapcsolatosan. Azt az ígéretet kapták, hogy a nyáron az önkormányzat felújíttatja a rendszert. Azért, hogy a gyerekek ne fázzanak, a Főtáv szakemberei az elmúlt fűtési szezonban kétnaponta ingyenesen töltötték fel fűtési rendszert.

És akkor most ki is a felelős? És miért október közepén kezdenek a kéthetes munkához? Ezekre a kérdésekre továbbra sincs válasz.

Javítják a fűtési rendszert, csont hidegek a radiátok a zuglói óvodában
Javítják a fűtési rendszert, csonthidegek a radiátok a zuglói óvodában

Frissítés: Napközben befutott a Főtáv közleménye, amiben felhívják a figyelmet arra, hogy az ingatlanokban – így a zuglói oviban – található szekunder rendszer (a radiátorok és a csövek) nem a Főtáv tulajdona, így azokat nincs lehetősége és nem is kötelessége karban tartani és meghibásodás esetén javítani. Ez minden esetben a tulajdonos illetve az üzembentartó kötelessége. Elmondták azt is, hogy tavaly is ugyan ez volt a helyzet az óvodában, a Főtáv munkatársai jófejségből jártak ki kétnaponta feltölteni a rendszert, aminek a megjavítását az óvoda és a fenntartó önkormányzat nyárra ígérte, de a jelek szerint nem tette meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top