Család

Hét másodpercenként tönkremegy egy kislány élete

Aggasztó méreteket ölt a gyermekházasságok száma a világban, ahol hét másodpercenként adnak férjhez egy 15 év alatti lányt. A gyermekházasságok ellen Emma Watson is felemelte a szavát.

Hét másodpercenként adnak férjhez valahol a világban egy 15 évnél fiatalabb lányt a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet jelentése szerint. A lányoknak sokszor náluk jóval idősebb férfihoz kell hozzámenniük, elvesztve gyermekkorukat. A fiatalon kötött házasság megfosztja őket az oktatáshoz való joguktól, növeli a korai gyerekszülés során szerzett maradandó sérülések kockázatát, és a korai halál gyakoriságát is. A gyermekmenyasszonyok gyakrabban válnak családon belüli erőszak áldozataivá, és jobban ki vannak téve a nemi úton terjedő betegségeknek. A gyermekházasság különösen aggasztó méreteket öltött Afganisztánban, Jemenben, Indiában és Szomáliában.

Az ENSZ gyermekjogi szervezete (UNICEF) szerint a jelenlegi 700 millióról 950 millióra nőhet a gyermekházasságok száma 2030-ig. Emma Watson mint az ENSZ egyik jószolgálati nagykövete is felemelte szavát a gyermekházasság ellen Malawiban, ahol ugyan tavaly 18 évre emelték házasságkötés alsó korhatárát, de a hagyományokkal nehéz szembeszállni. “Fiatal lányokkal találkoztam, akik az országukban élő többi társukhoz hasonlóan szegénységben élnek, és fiatalon kényszerítették őket házasságba, és ez ráébresztett annak rendkívüli fontosságára, hogy a nőknek lehetőségük legyen saját döntéseket hozni” – nyilatkozta a színésznő, aki felszólította az illetékes afrikai hatóságokat, hogy számolják fel a gyakorlatot, amely kockára teszi a fiatal lányok életét, és megfosztja őket az oktatás és a jobb jövő lehetőségétől.

Olvass még a gyermekházasságról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top