Család

Ez a két dolog teszi tönkre leggyakrabban a házasságot a pszichológusok szerint

A házasság az egyik legtöbbet taglalt téma manapság, hiszen arra hivatott, hogy boldogabbá és elégedettebbé tegye az embereket még a legstresszesebb időkben is, ám valahogy mégsem ezt a hatást váltja ki az emberek többségéből.

Míg a házasság igenis képes arra, hogy sokkal örömtelibbé váljon tőle az élet, közben egy nagyon komplex helyzet, ami tele lehet mérgező játszmákkal. Számtalan dolog köti össze ugyan a házastársakat, ami miatt a szerelmen túl is egymás mellett gyűrik az éveket, mégis ezek a játszmák aknaként robbanthatják fel a legszorosabb köteléket is. Peter Pearson terapeuta és a Couples Institute alapítója szerint, eddigi kutatásai alapján a párok több mint 60 százaléka a következő két csapdába esik bele leggyakrabban, amivel aztán tönkretehetik a házasságukat.

A konfliktuskerülés csapdája

A konfliktuskerülő magatartás abból fakad, hogy az egyik fél tart attól, hogy ha őszintén kifejezi az érzelmeit, akkor elveszíti a másik szeretetét vagy egyéb negatív következményt zúdít a fejére. Ezért alakul ki a párok között ilyenkor a domináns és az engedelmes partner. Az előbbi nem fél a konfliktustól, az utóbbi pedig még a saját gondolatait is hajlandó letagadni azért, hogy a domináns kedvében járjon. Mérgező kapcsolattá válhat a házasság, ha ez a játszma elindul a társak között, hiszen a konfliktuskerülő fél úgy érzi majd, hogy el van nyomva, és senki sem kíváncsi arra, hogy ő mit érez, gondol, mit szeretne.

Minden apró döntéshelyzetben megjelenhet a konfliktuskerülés csapdája onnan kezdve, hogy milyen csempe legyen a fürdőszobában egészen addig, hogy mikor vállaljon a házaspár gyereket. Amelyik fél a konfliktuskerülő, engedelmes szerepben van, nem szól bele a nagy döntésekbe sem, csak viseli a domináns fél döntéseinek következményeit.

Ismerős a helyzet, hogy bementek a boltba és a bár a te kedvenc színed a lila, de a párod zöld párnákkal akarja telerakni a lakást?

Mérlegelsz, hogy megéri-e összeveszni ezen a kis dolgon, és végül nem szólsz semmit, csak minden reggel, amikor kimész a nappaliba, összeszorul a gyomrod, annyira utálod az összes díszpárnátokat, amik zölden pompáznak a kanapén. Ha pedig olyan nagy kérdésben engedsz és nem nyilvánítod ki a véleményed, mint a gyerekvállalás, mert biztos megharagudna, ha te nem akarnál még gyereket, amikor pedig ő annyira odavan értük, akkor ez a nyomasztó érzés még fokozottabban jelentkezik, feszít belülről minden áldott nap, sőt rányomhatja a bélyegét a gyermekeddel való kapcsolatodra is.

Ez a két dolog teszi tönkre leggyakrabban a házasságot a pszichológusok szerint

Nem szükségszerűen jelenti ez azt, hogy az egyik partner direkt át akarja venni a hatalmat a másik fölött, inkább arról van szó, hogy a házaspár egyik tagja önként és dalolva lemond a félelmei miatt arról, hogy a saját megérzéseire hallgasson, és ez egyre nyomasztóbbá válik számára. Nem tud kiállni magáért, megbénul kettőjük között a kommunikáció, ami pedig a házasság romba dőléséhez vezethet. Rövid távon békés megoldásnak tűnhet a konfliktuskerülő magatartás, ám hosszú távon robbanás lehet a vége.

Az egyik módja, hogy ilyen esetben a házaspárok elkerüljék a kapcsolat megromlását, hogy mindketten igyekeznek megismerni a másik karakterét, konfliktuskezelési módszereit és közben a saját lelkük háza táján is körülnéznek, hogy össze tudják egyeztetni a konfliktusra adott érzelmi válaszaikat. Így lehetőségük van arra, hogy megértsék a köztük lévő különbségeket, amikkel a kapcsolatukban meg kell küzdeniük és pozitív kommunikációban információkat adhatnak át egymásnak saját magukról. Mivel a konfliktuskerülés csapdája az egyik leggyakoribb oka a válásoknak, ezért erre érdemes fokozottan ügyelni és őszintén kommunikálni róla a házastársaknak.

A versengés csapdája

A versengés a másik leggyakrabban felmerülő probléma, leginkább olyan pároknál alakul ki, akik mindketten domináns természetűek. Az ilyen kapcsolatban a pár mindkét tagja irányítani akar, és a saját nézőpontját szeretné érvényesíteni a házasságban anélkül, hogy meghallgatná és megértené a másik szempontjait.

Leginkább abban csúcsosodik ez ki általában, amikor elkezdik hibáztatni, és felesleges, igazságtalan vádakkal illetik egymást. “Mert te voltál az, aki nem csuktad be normálisan az ablakot, ezért fizetünk most ki egy fél fizetésnyit a fűtésre.” vagy “Te mondtad azt a gyereknek, hogy nem kell sapkát felvennie, ezért kell most nekem egy hét táppénzre mennem.” A versengő párok egyre gyakrabban veszekednek, a valódi problémát nem érintve, a saját szubjektív szempontjaikat nézve kenik rá a hibáikat a másikra.

Az ilyen versengő pároknál a konfliktusok megoldása sokkal nehezebb, mert mindkét fél beállítottsága megakadályozza, hogy kompromisszumot hozzanak.

Nem nagyon képesek arra, hogy beismerjék a saját hibáikat és azt, hogy ők milyen hatással vannak a párkapcsolatra. Ezért nekik a legfontosabb feladatuk, amivel elkerülhetik a házasság összedőlését az, hogy megtanulják az értő vitázást, amiben objektív szempontokat figyelembe véve, a másikat meghallgatva egyeztetik a véleményüket. A nézőpontváltás elkerülhetetlen, ha megoldást szeretnének, muszáj, hogy megtanulják, hogy a kompromisszum nem azt jelenti, hogy elveszítenek egy csatát, és hogy a párkapcsolat nem egy háború, ahol valakinek mindig győznie kell.

Olvass többet a házasságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top