Család

Többen hisznek istenben a szex miatt

A szex közben felszabaduló hormonok hatására állítólag erősödik a spiritualitás érzése is.

Egy friss kutatás szerint a szex közben felszabaduló hormonok – jelesül az oxitocin – nemcsak segíti a kötődést a partnerrel, de Istenhez is közelebb érezzük majd magunkat – bármiben higgyünk is.

A Duke University kutatói középkorú férfiakat vizsgálva jutottak erre a megállapításra: az alanyok saját bevallása szerint a kapott oxitocinfröccs után erősödött bennük a spiritualitás érzése, ez pedig még egy héttel később is megmaradt. A placebót kapó kontrollcsoport tagjai nem számoltak be ilyen érzésekről.

Többen hisznek istenben a szex miatt

Patty Van Capellen szociálpszichológus szerint a spiritualitás és a meditáció bizonyítottan összekapcsolható az egészséggel és a fizikai/mentális jóléttel. A kutatásban arra voltak kíváncsiak, milyen biológiai tényezők befolyásolhatják vallásos hitünket, és az oxitocinszint fontos szempontnak bizonyult. Igaz, az oxitocin nem befolyásolja a világról alkotott látásmódunkat kognitív szinteken.

De legalább ha spirituális megerősítést keresünk, most már tudjuk, hogy a templom mellett/helyett az ágy is jó terep lehet!

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top