Család

Anya, beteg vagyok! – Megelőzés probiotikummal

A fenti mondatot az iskolakezdő lurkók sajnos a legtöbb esetben nem megúszási célból mondják: ősz elején annyi beteg gyerek van a rendelőkben, mint az influenzaszezonban. Nemcsak a hideg idő, a fokozott stressz, hanem az egymásnak átadott fertőzések is nagy problémát jelentenek ilyenkor.
Anya, beteg vagyok! – Megelőzés probiotikummal

Új közösség, új baktériumok, új veszélyforrások: az iskola közege nem csak szociálisan teszi próbára a gyerekek beilleszkedési képességét. A korábban csak a családdal és pár jó baráttal közvetlenül érintkező gyerkőcök hirtelen akár 30 kortársukkal találják magukat egy teremben, akiktől – ha az immunrendszer nem edzett eléggé – mindenféle nyavalyát el lehet kapni. Lehet, hogy az egyik kisgyerek csak hordozza a kórokozót, míg a másik, legyengült szervezetet teljesen ledönti a lábáról. Ezért fontos, hogy felvértezve, akár a szokásosnál is jobban megerősítve az immunrendszert vészeljük át együtt a sulikezdést. Nemcsak a friss iskolakezdőkre igaz ez, hanem a nyári szünet után visszatérőkre is, de a szakemberek egyetértenek abban, hogy a legkisebbek és az iskola- vagy osztályváltók vannak a legnagyobb veszélynek kitéve ilyenkor.

A suliba járás új életszakasz, a gyerek bár várja mindezt, nem tudja előre elképzelni, mivel jár majd. Az új közösség mellett próbára teszi a kicsiket a korán kelés, a megfelelni vágyás okozta esetleges szorongás, teljesítménykényszer. Úgy érezheti, hogy a szülők és a tanárok részéről is ismeretlen, új elvárások nehezednek rá. Ehhez hozzá jön a felnőtteket is próbára tevő csípős, párás, hideg idő, a hűvös reggelek, a kevesebb napsütés… hirtelen olyan, mintha a gondtalan nyár csak egy álom lett volna. Nem csoda, hogy nem csak lelkileg, testileg is könnyen elhagyja magát ilyenkor az ember.

Ilyenkor nagyon fontos a rendszeresség és az, hogy érezze, egy biztonságos háttérországból indul el minden reggel. A tanszerek közös beszerzése mellett ki kell alakítani a napi rutint is, mikor tanul, mikor pihen, és nem utolsósorban mit és mikor étkezik a gyerek. Sajnos a legtöbb iskola nincs a szülők segítségére a kiemelten egészséges élelmiszerek tekintetében, az otthon megszokott jó minőség után a gyereknek nehéz lehet megszokni a menza menüjét. Pedig a gyomor egészsége és jólléte nemcsak közérzeti szempontokból, hanem betegségmegelőzés miatt is fontos. A magas vitamintartalmú – akár házilag préselt – gyümölcslevek és tartalmas szendvicsek mellett érdemes egészséges nassolnivalókat csomagolni és az első hetekben kísérletezni. Mit szeret, mennyit szeret, mennyit kíván a kicsi? Szükségünk lesz csodafegyverek bevetésére is: egy kombinált multivitamin és egy probiotikum kúra láthatatlan védőpajzsot von a gyerekünk köré. A probiotikumok a bélflóra immunerősítői, a definíció értelmében élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek megfelelő mennyiségben adagolva megőrzik és helyreállítják a bélflóra egészségét. Megelőzés mellett antibiotikum-terápia, gyomor- és bélrendszeri fertőzés, hasmenés esetén alkalmazzák, amikor egyaránt létfontosságú, hogy a beteg sérült flórája regenerálódjon.

Az Enterol vény mentes gyógyszer, mely a bélflóra egyensúlyának helyreállítására, antibiotikum-kezelés mellett vagy heveny hasmenés kiegészítő kezelésére javallott. Kapszula és por formájában is kapható, az utóbbit jó íze miatt főleg gyerekeknek ajánljuk.

Hajrá, szülők, hajrá, gyerekek!

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top