Család

Egészségtelen kacatok vs. gyerekbarát játékok – így válassz!

A játékválasztás csak akkor megy egyszerűen, ha a gyerekeddel vásárolsz: ő ugyanis valószínűleg tétovázás nélkül rámutat majd egy tucat olyan kacatra, ami nélkül attól kezdve már nem tudja elképzelni a jövőjét. Ám ha egyedül válogatsz, és nem csak élvezetes, de hasznos, és főképp biztonságos játékot keresel, akkor már jóval nehezebb a dolgod.

A rosszul megválasztott játékok nagy bajt okozhatnak: a gyerek megsértheti magát és komoly sebet okozhat vele, rosszabb esetben pedig lenyelheti és meg is fulladhat tőle. Vannak olyan játékok is, amik ilyen szempontból teljesen biztonságosnak látszanak, de közben alattomosan, lassan ártanak a gyereknek, mert mérgező anyagokból készültek. Érdemes hát alaposan megfontolni az alábbi szempontok alapján, hogy mit teszel a kosaradba!

Egészségtelen kacatok vs. gyerekbarát játékok – így válassz!

Kövesd a gyártó és a józan ész tanácsait

A játékok dobozán a legtöbb esetben feltünteti a gyártó, hogy milyen korú gyermeknek szántja az adott terméket. Ezt az ajánlást a legtöbb esetben érdemes komolyan venni, mivel a gyártókat is szigorú szabályok kötik, és ezért pontosan tudják, hogy biztonsági szempontból mit szabad és mit nem lehet a gyerekek kezébe adni. Az ajánlások figyelembevétele mellett azt javasoljuk, hogy a következő szempontok alapján vizsgáld meg a kiszemelt játékokat:

• méret
• tartósság
• kidolgozás minősége.

A méret azért fontos, mert a gyerekek minden a szájukba vesznek – így ismerkednek a környezetükkel –, és az apró tárgyakat egy szempillantás alatt le is nyelhetik. Ha játékot veszel, ezért ügyelj rá, hogy az nagyobb legyen annál, mint amik a kicsi egészben be tud kapni, és ne legyenek rajta olyan leszedhető, letörhető részek, amik elég kicsik ahhoz, hogy akadálytalanul eltűnjenek a gyerek torkában.

 

Egészségtelen kacatok vs. gyerekbarát játékok – így válassz!

A tartósság is nagyon lényeges szempont, mert azok a játékok, amik könnyen darabokra esnek, széttörnek, elszakadnak stb. hamar a gyerek nyelőcsövében végezhetik a pályafutásukat. Ezen kívül azért sem árt, ha jó a játék minősége, mert akkor nem kell drága pénzért hetente új játékszert venned, mert az előző eltörött. Végül pedig az sem utolsó szempont, hogy a tartós játékok örökölhetők vagy továbbajándékozhatók. Amikor játékot választasz, alaposan nézd meg, hogy a rajta található elemek elég masszívan állnak-e a helyükön, mert a gyerek első dolga úgy is az lesz, hogy ezeket megpróbálja leszerelni, majd a szájába venni. Ebből a szempontból a kockajátékok nagyon jó megoldást jelentenek, hiszen azok elemeit már nem lehet kisebb darabokra szedni. Természetesen ezek között is vannak törékenyebbek, így az ilyen típusú játékot aszerint váladsz ki, hogy mennyire masszív: kibírja-e ha rálépnek, megharapdálják, dobálják? A plüssállatoknál hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy mennyi minden szedhető le könnyedén róluk, ha gyenge minőségben készültek el vizsgáld meg jól: ha könnyen leszakítható a farkuk, fülük, lejár a gombszemük, akkor inkább olyat válassz, amire ezeket az “alkatrészeket” megbízhatóbban szerelték fel, különben könnyen a gyerek gyomrában végzik a pályafutásukat. A jó minőségű játéknak ezenkívül nincsenek sorjás élei, veszélyesen hegyes sarkai sem, hanem minden részletében jól eldolgozottak.

Keresd a CE feliratot, és használd az orrod

Az Európai Unió szigorú szabályokban határozza meg, hogy melyik játékok számítanak biztonságosnak, és mik jelentenek veszélyt a gyermekekre, ezért az Unió országaiban kizárólag olyan játékokat szabad forgalmazni, amik megfelelnek ennek a szabványnak. Ennek ellenére nagyon gyakran kerülnek a polcokra olyan játékok is, amik az előírásokat nem teljesítik, sőt kifejezetten veszélyesek: például különféle mérgező anyagokat tartalmaznak, vagy a kialakításuk miatt jelentenek veszélyt a kicsikre. A gyermekek védelmében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság rendszeresen ellenőrzi az árusokat és boltokat, és igyekszik kiszűrni az illegális és veszélyes termékeke, és folyamatosan frissíti azt a listát, amin ezeket ártalmas és káros játékokat felsorolja. Ebből is tájékozódhatsz vásárlás előtt, de ha erre nincs időd, akkor keresd a CE feliratot a játékon, mert ez garanciát jelent arra, hogy a termék megfelel minden uniós játékbiztonsági szabványnak. Az olyan játékokon, amin nem találsz matricát egy “gyors tesztet” mindenképpen végezz el: szagold meg, és ha a rossz, erőteljes műanyag- vagy gumi szagot érzel, akkor eléggé biztos, hogy az a termék ártalmas vegyi anyagokat tartalmaz.

A lufikkal nagyon vigyázz!

Ha hiszed, ha nem, a lufik okozzák a legtöbb gyerekbalesetet. Ez nem vicc: az orvosok több luftballont szednek ki a gyerekek légutaiból a kórházakban, mint bármi mást, ezért ezzel a látszólag ártalmatlan játékkal nem árt óvatosan bánni! Ha lufis partit rendeztek otthon, akkor gondosan ügyelj arra, hogy
1. ne hagyj elől felfújatlan ballont
2. a felfújt lufikat a gyerekeknek elérhetetlen magasságba tedd
3. ha egy lufi eldurran, azonnal szedd össze az összes gumidarabkát a földről.

Még több gyerekjáték az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top