Család

5 univerzális fejlesztő játék 1-3 év közötti gyerekeknek

A gyerekek kíváncsiságát és fejlődési igényét a különféle korszakokban más-más játékokkal elégíthetjük ki. Ezeknek a játékoknak a többsége néhány hónap után az alsó fiókba, a pincébe vagy a padlásra kerül, mert a gyermek kinövi, és új játékokra van szüksége. Vannak azonban olyan univerzális játékok is, amiket egy bizonyos életkorban érdemes megmutatni a gyereknek, de a velük való játékot soha nem unják meg, és még felnőtt korban is szívesen veszik elő.

A gyermek első három évben szerzett tapasztalatai meghatározóak: azok az érzelmi és fizikai élmények, amiket ilyenkor gyűjt be az őt körülvevő emberek és játékok segítségével a felnőtt korra is kihatnak majd, és befolyásolják a szellemi, érzelmi képességeit, kreativitását, alkalmazkodóképességét, ügyességét – és még egy sor rendkívül fontos készséget. Fontos ezért, hogy a kellő időben megkapja a szükséges ingereket a gyermek – az alábbi játékok ebben segítenek.

0-99 éves kor – hinta

Akárcsak a beszélgetés, a dúdolás vagy a mondókák, amiket az anya súg a kicsi fülébe, a hintázás is minden baba fejlődésében rendkívüli fontosságú, elengedhetetlen dolog már a születéstől kezdve. Sőt már magzati korban is. Nem véletlen, hogy az anyák ösztönösen ringatják a karjukban a kicsinyüket, és az apróságoknak a világ minden táján bölcsőt, függőágyat vagy hasonló, ringatható fekhelyet készítenek az apák. Ez a mozgásfajta ugyanis az idegrendszeri kapcsolatok kiépülésében óriási jelentőségű, és miközben fejleszti az agy limbikus rendszerét, az egyensúlyérzék kialakulását is segíti.

5 univerzális fejlesztő játék 1-3 év közötti gyerekeknek

A kiskorukban sokat ringatott csecsemők fizikailag és lelkileg is kiegyensúlyozottabb felnőtté válnak, kreatívabbak lesznek, vagyis szó szerint és átvitt értelemben is nehezebb lesz őket kibillenteni az egyensúlyukból. Már az első napoktól kezdve érdemes ringatni a babákat, majd később, ahogy nőnek és erősödnek, lehetőséget kell nekik adni a hintázós játékokra is. Lehet, hogy veszélyes mutatványnak tűnik, amikor apa a levegőbe dobja majd elkapja a kicsit, de ezeket a mozgásokat a legtöbb baba nagyon élvezi és hasznos is számára. Nagyobbacska korban se féltsük a gyereket attól, ha hintába ül, és teljes erőből beleveti magát ebbe a szédítő játékba, sőt inkább kapcsolódjunk be, mert felnőtt korban is felfrissíti a testet és lelket ez a mozgás, és fiatalosan tartja az egyensúlyérzékelésünket.

1-99 éves kor– játékkocka

A gyerekek 1 éves kor körül kezdenek érdeklődni a színek és formák iránt, és ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy különféle tárgyakat ide-oda helyezzenek, ki-be pakoljanak. Ebben a korban nagyon sokat számít a fejlődésük szempontjából, ha van a környezetükben olyan játék, amin kiélhetik ezt az érdeklődésüket. Ebben az időszakban a legjobb játéknak az számít, ami változatos formájú és színű, könnyen mozgatható és variálható is. Az építőkocka tökéletesen megfelel erre a célra.

5 univerzális fejlesztő játék 1-3 év közötti gyerekeknek

Az ilyen játékok a látást, logikát, térérzékelés, kreativitást, kézügyességet, beszédkészséget és általában véve a mozgáskoordináció fejlődését is nagyon hatásosan segítik, ezért egy éves kor után gyakorlatilag felnőtt korig folyamatosan jó hasznát veszik a gyerekek, sőt sokan még felnőttként is örömmel heverünk el a szőnyegen, hogy órákra belefeledkezzünk az építőkockák varázslatos világába!

1,5-99 éves kor – labda

Másfél éves kor körül a szem-kéz koordináció fejlődése kerül előtérbe, amihez a legjobb játékszer a labda. Hogy egy klasszikus idézzünk, a labda “azért jó, mert jó”, hiszen maga a színtiszta élvezet és gyönyörűség, az önfeledt játék és kikapcsolódás. Emellett pedig az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is, amit egy éves kor után a gyerek kezébe adhatunk.

5 univerzális fejlesztő játék 1-3 év közötti gyerekeknek

Hacsak nem rontunk valamit nagyon el, akkor a labdát egész életében szeretni fogja a gyerek, és felnőve is ugyanolyan nagy hasznát veszi majd a szellemi és testi egészsége megőrzésében, mint totyogó kisgyerekként.

2-99 éves kor – kisvasút

Két éves kor körül a logikai képességek fejlődése vesz nagy lendületet a gyerekek életében – nem véletlen, hogy folyton a dolgok nyitját, miértjét keresik ebbe az életszakaszba lépve. Ilyenkor kezdik szétszerelni a háztartásban azt is, amit nem kéne, és ha nem figyelünk oda, képesek jelentős felfordulást, és nehezen helyreállítható károkat is okozni. Természetesen nagyon jó dolog, ha a valós élet használati tárgyaival is közelebbi ismeretséget köt ilyenkor a gyerek, de szüksége lehet olyan játékokra is, amiken biztonságosan kiélheti a szét- és összeszerelési késztetését.

5 univerzális fejlesztő játék 1-3 év közötti gyerekeknek

Az egymásba illeszthető elemekből álló építőjátékok ilyenkor is nagyon jó szolgálatot tesznek, de legalább ilyen jó választás a kisvasút is. Persze ügyeljünk, hogy a gyerek korának megfelelő, biztonságos darabot vegyünk, és ne profi modellezőknek való szettet… Arra ráérünk később is, ha majd nagyobb lesz a gyerek, de ha nem bírunk ellenállni, akkor vegyünk egy műanyag szerelvényt a neki, egy komoly terepasztalt pedig magunknak….

3-99 éves kor – gyurma

Az ovis kort elérve szárnyakat kap a gyerek kreativitása – persze csak akkor, ha ehhez megadjuk neki a kellő körülményeket és eszközöket. Ebben az életszakaszban már elég fejlett a térérzékelés, a logika és a motorikus képesség ahhoz, hogy a gyermek a saját fantáziavilágát megalkossa a valóságban is például rajzolással, festéssel, gyurmázással, és rendkívül fontos az érzelmi élet valamint a képzelőerő fejlesztése szempontjából, hogy ezt meg is tehesse. A sok-sok lehetőség közül mi a gyurmát ajánljuk a szülők figyelmébe, mint az önkifejezés és az alkotás kiváló eszközét, mégpedig azért, mert három dimenzióban lehet vele “teremteni”, és azért is, mert könnyebb feltakarítani a parkettáról, mint leszedni a vízfestéket a tapétáról…

Még több gyerekjáték az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top