Család

Szíriában rekedt lányaival egy magyar nő

Mónika a lányaival menekülne a szíriai háború elől, de a magyar papírjai lejártak.

Mónika 16 éve költözött a szíriai Hamába szír férjével, Mannal. Három lányuk született. A családfő három éve börtönben van, mert taxijával össze összeütközött egy katonai vezető autójával. A magyar nő retteg a családjáért – írja a Blikk. A tankok és a lövöldözés mindennaposnak számít, és bármikor elkezdhetik bombázni a várost.

Mónika a lányaival szeretne hazajönni az édesanyjához, de nem teheti, mivel csak szír papírjaik vannak. Magyar útleveleik lejártak, és a lányoknak csak az apjuk hozzájárulásával lehetne újat csináltatni, vele azonban a börtönben nem tudnak kapcsolatba lépni.

A Külügyminisztérium a lap megkeresésére úgy reagált: a Szíriában élő magyar állampolgároknak 2012. december 5-ig volt lehetőségük a magyar állam segítségét kérni a hazajutásban. Szíria jelenleg a bejrúti nagykövetség illetékességébe tartozik, de Jordániában is segítenek nekik.

Mónika járt már a jordániai magyar nagykövetségen, de ott csak akkor tudnának értük tenni valamit, ha meglenne az apa hozzájárulása is a gyerekek útleveléhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top