Család

A másodszülöttek átka felforgatja az egész család életét

Nem vagyok pszichiáter, de másodszülött vagyok, és anyaságom 12 éve alatt láttam már szinte minden családi kombinációt, amit csak dobhat az élet. Azt vettem észre, hogy létezik olyan, hogy a másodszülöttek átka, amit én is hordok a nyakamon.

A pszichológia sajnos még nem figyelt fel a felfedezésemre, pedig nyilván korszakalkotó – gondolom rajtam kívül nyolcvanmillió másodszülött rájött már –, hogy észrevettem, hogy a másodszülött testvérek a legtöbbször kifejezetten teherként születnek a világra.

A másodszülöttek átka felforgatja az egész család életét

Nevezhetjük magunkat nyugodtan púpnak a szüleink és a nagy testvérünk hátán.

Nincs ezen mit szégyellni, nem mi tehetünk róla, születtünk volna elsőre szívesen, ha esélyt adnak rá. Ezt az átkot látom egyébként a saját másodszülöttemen is, ugyanolyan, mint én voltam gyerekként: az a családtag, aki a legproblémásabb, legzajosabb, legerőszakosabb, legrosszabb, és úgy általában, aki megkeseríti a szülők és a testvér életét. Persze ha megkérdezném az anyukámat, letagadná, hogy ilyen voltam, de én tudom, mi az igazság.

A másodszülött testvér az, aki visít, akkor is, ha senki sem bántja. Néha csak azért visítunk, hogy a nővérünk/bátyánk bajba kerüljön, szidják jól össze, mert már túl nagy béke volt öt percig a családban. Mi vagyunk azok, akik felmászunk a fára akkor is, ha tudjuk, hogy nem tudunk majd lemászni, és mi lógunk a mászókáról fejjel lefelé akár egy órán keresztül, amíg lila nem lesz a fejünk, csak azért, mert az anyukánk késik az oviból. Ja, ez csak én voltam, nem tudom, hogy más másodszülöttek is kikészítették-e ilyen elvetemült fogásokkal az óvónőket, én határozottan az agyukra mentem, mert mondhattak bármit, bizony nem jöttem le a mászókáról, szorítottam, mintha az életem múlna rajta, egészen addig, míg rosszul nem lettem a fejembe toluló vértől.

A másodszülöttek átka felforgatja az egész család életét

A másodszülött gyerek az, akit nem tudsz meggyőzni az igazadról. Ha mi azt mondjuk, hogy valami fehér, akkor mindegy, hogy igazából fekete. Ha mi eldöntjük, hogy utcazenészek leszünk felnőttként és szabadon utazgatunk a világban, fittyet hányva a társadalmi szabályokra, akkor az úgy lesz akkor is, ha a szüleink a fejük tetejére állnak és kitagadással fenyegetőznek. Nem egyszerű az élet velünk, mert makacsok vagyunk, és sokszor pofára esünk a saját meggyőzhetetlenségünk miatt, de utána persze nem ismerjük be, hogy bármi is a hibánk lenne.

Egyszóval a másodszülöttek átka az, hogy sokszor seggfejként viselkedünk csak azért, mert másodiknak születtünk.

 

Íme öt jel, hogy az átok a te családodat is utolérte.

1. A másodszülött keresi a bajt

A svindlik a viccestől az őrjítőig terjednek nála.

A popsikenőcs egyenletes szétkenése a kanapén (masszírozással egybekötve), a falra firkálás profi szintre emelése, mások arcába váratlan belepukizás… sosem tudhatod, mi a következő lépése,

és ahogy idősödik, úgy válik egyre szofisztikáltabbá a csínytevése. Mire eléri a 13 éves kort, a másodszülött már egészen hajmeresztő dolgokra képes, ilyenkor simán kaphat a szülő telefont az iskolából, hogy regulázza meg a gyermekét, mert még egy kitört ablak vagy felbosszantott tanár, és mehet világgá.

2. Az idősebb testvér elhatárolódik a másodszülöttől

Az egésznek a legnagyobb áldozata az elsőszülött gyermek, mivel legtöbbször ő az elsődleges céltáblája a másodszülöttnek. Általában éretten gondolkodik és rendben van az önuralma is, de a kistestvére simán kihozza a sodrából három másodperc alatt.

A másodszülött mesterkedésére a nagy testvér hisztérikussá válik,

főleg amikor random cuccok tűnnek el váratlanul a szobájából. Ilyenkor kétségbeesésében zokogni is kezdhet, mert már nehezen viseli a megpróbáltatásokat. Mindent megtesz, hogy védje magát a kistestvér ellen, őrült energiákat kell erre áldoznia jó hosszú ideig, mire végre mindketten felnőnek.

A másodszülöttek átka felforgatja az egész család életét

3. A háziállatok eltűnnek a színről, ha feltűnik a másodszülött

A kutyák és macskák jól tudják, hogy ha jön a második, akkor keresztet vethetnek a farkukra és füleikre, ha nem menekülnek el gyorsan.

Még azok a kisállatok is, akik mindennél jobban vágynak a figyelemre, inkább lennének egy tornádó közepében, mint a másodszülött kezében.

Az eszköztárában az enyhe fizikai bántalmazástól az érzelmi hadviselésig van minden, egy háziállat sincs biztonságban a fiatalabb, másodszülött-átokkal sújtott gyermektől.

4. A fektetési idő a másodszülöttnél 10–120 perccel hosszabb, mint bárki másnál

Ennél a pontnál kezdenek a szülők rohamosan őszülni, és úgy érezhetik, menten megőrülnek. Átmennek a düh és reménytelenség összes fázisán minden este, ahogy próbálják lefektetni az ágyába kisebbik gyermeküket. Ahányszor a másodszülött kimászik az ágyból és kijön a szobájából, annyival sokszorozódik a szülők kimerültsége és elkeseredettsége.

Még a legtürelmesebb szülőt is megkísérti a gondolat, hogy egy jól irányzott tockossal térítse észhez a másodszülöttet, ha az alvás elutasításáról van szó.

A nem káromkodós anyukák is annyira feldühödhetnek, hogy válogatott csúnya szavakkal küldik vissza az ágyába a rebellis gyermeket. Pedig minden ellenállás hasztalan, a másodszülöttet nem lehet megtörni.

5. A konokság fogalma egészen új értelmet kap

Mindegy, milyen életkorban van, a másodszülött makacssága nem ismer határokat, inkább tőből lerágja a saját karját, mint hogy elismerje, hogy nincs igaza.

A csaták vele általában akkor kezdődnek, amikor valaki azt szeretné tőle, hogy csináljon valamit. Legyen az fogmosás vagy a házi feladat elkészítése, jobb, ha úgy terjeszted elő a feladatát, mintha neki jutott volna eszébe, máskülönben esélyed sincs.

A másodszülöttek átka egyértelműen hosszú évek szenvedését hozza magával, de azért van jó oldala is. Van a másodszülöttekben valami, ami közös és különleges mindegyikükben: a szívük hatalmas. Készülj fel a váratlan támadásokra és ellenállásra, de mellette nyugodtan várhatod azt a mérhetetlen szeretet is, amit adnak majd.

Olvass többet a testvérekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top