Család

Tudtad, hogy szex nélkül meghalnak a vadászgörények?

A nőstény vadászgörényeknél ugyanis a szex nem vicc, mert a megvonásába az állat belepusztul.

A vadászgörények tavasszal párosodnak, és a sikeres találkozás után 40-41 nappal születnek meg a kölykök. Egy-egy alomba akár hat kölyök is születhet, vagyis igen szapora állatok. A tüzelő görénylány azonban komoly veszélynek van kitéve, ugyanis ha három héten belül nem akad össze egy helyre kis görényfiúval, akkor az állat túltüzel, ez pedig a halálával is végződhet.

Tudtad, hogy szex nélkül meghalhatsz?

Túltüzelés: a vérben megnő az ösztrogénszint

A túltüzeléskor a vérben tartósan nagyon megemelkedik az ösztrogénszint, emiatt akár a csontvelő működésében is komoly zavar állhat elő. A rosszul működő csontvelő miatt az állatnál vérszegénység léphet fel, ilyenkor nagyon elkezd hullani a szőre és a nemzőszerv külső része látványosan kifehéredik. Az erősen túltüzelő vadászgörényen már ivartalanítással sem lehet segíteni.

Egy légyottal ez elkerülhető

Ilyen esetben a görénylánynak nem kell megtermékenyülnie, pusztán arra kell figyelni, hogy a párzáson hamar túlessen. Ha olyan hímmel párzik, amelyik nem nemzőképes, akkor a nőstény 40 napig álterhes lesz, utána azonban újra tüzelni fog. A tüzelést csak egy módszerrel lehet elkerülni a nőstényeknél: az ivartalanítással.

Még több görényekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top