Család

Ez baj: alig játszanak a gyerekek a szabadban

Egy friss kutatás szerint a mai gyerekek feleannyi időt töltenek a szabadban, mint szüleik tették a saját gyerekkorukban. A tendencia ijesztő.

Az ezernél is több családra kiterjedő brit vizsgálat ijesztő képet festett a mai gyerekek és a külvilág kapcsolatáról. A felmérés szerint a gyerek hetente öt és fél órát töltenek csak a szabadban, miközben szüleik a saját gyerekkorukban ennek legalább kétszeresét töltötték kinti játékokkal. Az adat azért is sokkoló, mert más kutatások szerint a gyerekek naponta átlagosan már több mint öt órát töltenek a képernyők előtt, legyen szó számítógépről vagy televízióról.

A szabadban játszással töltött idő csökkenése azért is érdekes, mert a szülők 96%-a tartja fontosnak a gyermekek fejlődése szempontjából a szabadban és a természetben töltött időt. Sőt, a megkérdezettek többsége szerint a szabadban töltött idő fontosabb, mint a technológiai képességek elsajátítása.

Inkább a házimunka?

A felmérés szerint a gyerekek közel fele inkább választja a tévét vagy a számítógépes játékot, mint hogy kimenjen a barátaival játszani. Mi több, a szülők állítása szerint a gyerekek tizede inkább vállal házimunkát, csak ne kelljen kimennie.

Pedig a szabadban töltött idő rendkívül fontos lenne a gyerekek fejlődéséhez. A Psychology Today neves szaklap cikke szerint a kültéri játék sokkal előnyösebb, mint a benti: jobban fejleszti a fantáziát – amivel hozzájárul a jobb iskolai teljesítményhez is –, és a szabadban játszás hatására a gyerekek stressz-szintje is lényegesen alacsonyabb lesz.

Már betegségként tartják számon

A pszichológia már nevet is adott a jelenségnek, amit magyarra a természettel való kapcsolat hiányából fakadó rendellenességként lehetne fordítani (nature deficit disorder). A megfigyelések szerint a szabadban több időt töltő gyerekek jobb motorikus adottságokkal rendelkeznek, és jobb a koncentrációs képességük is, mint bent gubbasztó társaiknak.

Ráadásul a tévével és a számítógéppel ellentétben a kinti játszás lehetőséget teremt a lelassulásra, ami magyarázat lehet az ilyen gyerekek alacsonyabb vérnyomására is a kutatók szerint.

Alig mennek ki a gyerekek a szabadba

Fizikális előnyök

A kinti játéknak ugyanakkor nemcsak mentális előnyei vannak. Kutatások megerősítették, hogy akik gyerekkorukban sok időt töltenek a szabad ég alatt, felnőttkorukban is sokkal aktívabbak lesznek, így kevéssé hajlamosak a ma már népbetegségnek számító elhízásra.

Ráadásul a csontfejlődéshez nélkülözhetetlen D-vitamint a szervezet csak napsugárzás hatására képes előállítani. A kevés szabadban töltött idő gyermekkorban viszont szélsőséges esetben angolkór kialakulásához is vezethet.

Ha már bent játszunk…

A montreali egyetem kutatása szerint érdemes arra is odafigyelni, hogy a gyermekünk mivel játszik odabent. Dr. Gregory West, a kutatás vezetője, szerint a számítógépes játékok során az agy egyes területei kevéssé aktívak – éppen azok, amelyek a memóriáért, az érzelmekért és a tanulásért felelősek. Az agyi fejlődés kiegyensúlyozatlansága pedig mentális zavarokhoz, így depresszióhoz is vezethetnek.

Bár vannak pozitív hatások is, a szakértők szerint arra kell törekedni, hogy gyermekünk a számítógépes játékok mellett szakítson időt a hagyományos játékokra – társasjátékra, olvasásra –, ez segíti a kiegyensúlyozott mentális fejlődését.

Forrás: tarsasbolt.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top