Család

10 milliós támogatást kaphatnak a meghalt tűzszerészek hozzátartozói

A pénteken egy bomba hatástalanítása közben hősi halált halt tűzszerészeknek 4 éve megszüntették az életbiztosítást. Így baleset esetén a honvédelmi miniszter dönthet a támogatás mértékéről. A családtagok 10 milliós nagyságrendű egyszeri segítséget kaphatnak az államtól.

Egészen hihetetlen, de négy évvel ezelőtt megszüntették a magyar katonák baleset- és felelősségbiztosítását. A jelenlegi szabályozás értelmében így egyszeri anyagi támogatást kaphatnak az államtól a pénteken egy bomba hatástalanítása közben hősi halált halt tűzszerészek hozzátartozói. A segély mértékéről a honvédelmi miniszter dönt.

A szaktárca négy éve arra hivatkozva, hogy aránytalanul magas biztosítási díjakat kell fizetnie a honvédségnek, ráadásul káresemény alig történt, megszüntette a Magyar Honvédség katonáinak biztosításait. Jelenleg baleset vagy haláleset kapcsán a honvédelmi tárca vállalja a felelősséget és fizeti ki az érintettek hozzátartozóinak a kártérítési, kárenyhítési juttatásokat.

A Magyar Idők úgy tudja, a hortobágyi robbanásban meghalt és súlyosan megsérült tűzszerészek hozzátartozói számára a magasabb összegű, több mint tízmilliós nagyságrendű kegyeleti juttatásról tesz majd javaslatot. A Magyar Honvédség gondoskodik az elhunyt katonák méltó búcsúztatásáról, temetési segélyt nyújt, intézkedik az özvegyek nyugellátásáról és az árvaellátásról.

A korábbi honvédelmi vezetés alatt szüntették meg azt a lehetőséget is, mely szerint a hősi halált halt katonákat posztumusz előléptethessék. A hortobágyi baleset körülményeiről, a hozzátartozók támogatásáról a hétfői miniszteri értekezleten tárgyalnak, kedden pedig a kormányülés elé terjesztik a javaslatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top