Család

Elvehetik a nyugdíjat az ápolásra szoruló idősektől

A szakápolási otthonokban várhatóan havonta 100 ezer forintnál is többet kell majd fizetni. Lesznek azonban, akiknek a nyugdíja ezt nem fedezi.

Sokat kell majd fizetniük az ellátásért a kórházból elbocsátott, de ápolásra szoruló idős embereknek – értesült a Népszabadság.

Már tavaly ősszel kiderült, hogy az úgynevezett elfekvők helyett szakápolási otthonok jönnek majd létre. Ezekben az intézményekben azokat látják majd el, akiknek nincs napi 24 órában szükségük orvosra, viszont ápolóra igen.

A lap birtokába jutott tervezet szerint már idén elindulnak a szakápolási otthonok 4400 ággyal. Maximum hat hónapra szól majd a beutalóval igénybe vehető ellátás, ezután felülvizsgálják. A hosszabbításért már térítési díjat kell majd fizetni, aminek a pontos összege még nincs meg, de a szociális otthoni, átlagosan havi 100 forintos tarifánál valószínűleg magasabb lesz.

Az alapszabály értelmében az ápolásra szoruló emberek havi jövedelmének legfeljebb 80 százalékát lehet elvenni a térítési díjra, ám ha ez nem fedezi a költségeket, akkor egy hozzátartozó vállalhatja át a különbözetet vagy – a kötelező szülőtartás miatt – be is hajthatják rajta.

A lap hozzáteszi: azok, akiket kórházból helyeznek át szakápolási otthonba, első körben felmentést kaphatnak majd a tarifa megfizetése alól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top