nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

Ha kamasz a gyereked, akkor lesz részed szemtelenkedésben, bezárkózásban és titkolózásban is, miközben egyre inkább lazítanod kell majd az addig titeket szorosan összefűző köteléken. Elmondjuk, mire készülj fel lelkileg.
Szilágyi Diána
Szilágyi Diána
f Ajánlom

Összegyűjtöttem 10 olyan változást, amire kamasz gyerekeddel kapcsolatban számíthatsz. Hátha ezek ismeretében sikerül még jobban megérteni, mi zajlik bennük és körülöttük, és így kevesebb súrlódással élitek át ezt a nehéz fejlődési szakaszt.

1. Fáradékonyság és lustaság

Ha eddig Duracell nyuszi is volt a gyerek, most előfordulhat, hogy az istenért sem akar felkelni a kanapéról – nem, még akkor sem, ha tizedjére kéred meg, emelkedő hangerővel. Ha fel is kel, olyan lassan mozog, mint egy százéves vénember, és folyton fáradtságra panaszkodik. Ennek több oka is lehet. A kamaszkori változások nemcsak lelkileg jelentenek terhelést. A cuki kis gyerektestből most válik felnőtté a kölök: elkezd nyúlni, formálódni, kint és bent is durva átalakulás zajlik. Nézni is fárasztó, nemhogy átélni.

Lányoknál számoljunk azzal is, hogy a frissen megtapasztalt menstruáció vérszegénységet okozhat. Idővel persze hozzászokik majd, de addig jól fog esni egy kis megértés azokon a napokon – meg pár napig előtte és utána.

A suliban is fokozatosan nő a terhelés. Egy középiskolás gyerek manapság 6-8 órát tölt az iskolában, majd otthon még készülnie kell a következő napra. Ez kapásból egy teljes munkaidős állásnak felel meg, némi túlórával fűszerezve. És akkor még a különféle sportfoglalkozásokat, művészeti vagy zenei tanulmányokat nem is vettük figyelembe. Ha heti öt napon át kellene 10-14 órát dolgoznom, nekem is lógna a nyelvem.

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

A fentiekből szinte egyenesen következik, hogy a kamasz gyerek, ha csak teheti, pontosan arra törekszik, mint az a bizonyos elektron: a legkisebb energiát igénylő pályára áll. Illetve ül. Gyakran meg csak fekszik.

Kárhoztathatjuk érte, de vagy nem fogja hallani – mert épp alszik, vagy a fülében tombol az épp aktuálisan kedvenc zene –, vagy nem fogja meghatni. Ettől még nem kell hagyni, hogy a gyerek a testének megfelelő méretű gödröt feküdjön a matracra, de azért egy kis rugalmassággal és empátiával talán ez a helyzet is kezelhető. Ha olyan alternatívát kínálunk nekik a fekvés helyett, ami számukra is vonzó lehet – és itt nem arra gondolok, hogy fiam, vidd már le a szemetet, hanem közös sétára, netán egy közös mozira vagy egy beszélgetés mellett elszopogatott üdítőre a közeli presszóban –, akkor képesek megtáltosodni. Ideig-óráig.

Azért mindenki nyugodjon meg, kevés kamasz maradt felnőttként is “lusta”, sőt mi magunk is kinőttük, és jobbára hasznos tagjai lettünk a társadalomnak.

2. Rendetlenség

Kevés olyan kisgyereket ismerek, aki rendszerető lenne, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy minden kamasz rendetlen. Nem kicsit, nagyon. A szülők meg ettől a falra másznak, szintén nagyon.

Ám a rendetlenség valami egészen másról szól, mint a hanyagságról: az önállóságra való törekvésről, a szabadság iránti vágyról, és arról, hogy a lakás ezen területe felett az övék az irányítás. Még ha ez magát a káoszt is jelenti. A rendetlenséggel jól el tudják különíteni magukat a család többi részétől – meg a világ többi részétől is.

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

Ha megkérdeznénk egy átlagos kamaszt, valószínűleg az egészre csak annyit reagálna, hogy hát mit érdekli őt ez az egész, mikor van ezer fontosabb dolga?

A szülőnek több lehetősége is van: mehet a vitázás, esetleg könyörgés, némi büntetéssel vegyítve, hátha a kamasz végre komolyan veszi az anyai-atyai szavakat, vagy megpróbálhatunk közösen dűlőre jutni vele – pl. meghívhat valakiket hozzánk pizzázni, ha kitakarít. Közben kérdezzük meg magunktól azt is, vajon miért olyan nagyon fontos nekünk, hogy a gyerek szobájában is patyolattisztaság és rend uralkodjon?

3. Betegeskedés

Rég volt már a bölcsi és óvoda, de arra biztosan mindenki élénken emlékszik, mennyit volt ekkortájt beteg a gyerek. Sokat. Sőt elképesztően sokat. Az a rossz hírünk van, hogy ez az időszak ismét visszatér: a hormonháztartás változásai nemcsak a gyerekünk hangulatára és kritikus gondolkodására vannak hatással, de az immunrendszerére is.

Jöhetnek az immunerősítő praktikák, amik egyszer már beváltak, de ettől még simán lehet, hogy a gyerek nemcsak a kétoldali iskolaundoritisz miatt akar otthon maradni, hanem tényleg fáj a torka, vagy lázas.

Jó hír mindenkinek, hogy már nem kell vele otthon maradni, anya mehet dolgozni, a nyurga ded már képes ellátni saját magát anélkül, hogy közben felgyújtaná a lakást. Sőt, örülni fog egy kis egyedüllétnek otthon.

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

4. Izzadás

Ki emlékszik a középiskolai tornaöltözők illatára? Megvan? Akkor most mindenki szorozza meg az emlékeiben élő ájert vagy százzal, és máris megkapja a valóságot. Igen! A gyereked finom illata a múlté, és mondjuk úgy, néha jobb nem közel hajolni hozzá.

Mert szaglik. Hála a hormonoknak a kamaszok izzadságtermelése is kemény változáson megy keresztül, mennyiségileg és szag értelmében is.

Sajnos erre csak átmeneti orvosságot jelent a jó minőségű ruházat, a rendszeres tisztálkodás és a dezodorok használata is. Lányoknál némileg enyhítheti a csípős szagot, ha a hónuk alját szőrteleníteni kezdik, de akkor sem lesz százszázalékos a hatás. A kamasz fiúkra viszont jellemző lehet az átmeneti vízundor. Nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is. Ami vegyítve az erősebb izzadási tünettel gyilkos kombinációnak bizonyulhat.

Ha valamiben, hát ebben ne engedjünk: tessék fürdeni, zuhanyozni, mosakodni, ez van, fiam, fogd fel wellnessként. Ha zenét hallgathat vagy olvashat fürdés közben, rögtön szimpatikusabb program lesz.

Szerencsére ez a nagyon kemény izzadás és szaglás enyhülni fog, ahogy a hormonok végre belenyugodnak a felnőttlétbe, addig legyünk megértők a gyerekkel, és ne hozzuk kellemetlen helyzetbe mások előtt. Inkább gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen nála dezodor és kézfertőtlenítő. Igen, utóbbi nagyon hatásos a hónaljon is! Fiús szülők, amint sikerül a gyereknek elnyerni az első barátnő szívét – vagy pont azért, hogy sikerüljön –, úgyis piperkőc válik hirtelen belőle.

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

5. Étvágy

Válogatós volt a gyerek, az egyik héten még szerette a sajtot, a másikon már utálta? Ez most sem biztos, hogy változik, viszont amit szeret, abból éktelen mennyiséget fog magába tömni. Mint a kisgömböc, vagy Bud Spencer, mikor két tojásból kér rántottát. Strucctojásból. Ez különösen igaz a fiúkra, akiket ilyenkor inkább öltöztetnénk, mint etetnénk, jobban járna a családi kassza. A lányok a kamaszkor elején tesznek nagy étvágyról tanúbizonyságot, viszont náluk később belép a társadalmi nyomás, és a karcsú alak utáni vágy miatt akár a másik végletbe is képesek átesni.

Akárhogy is, érdemes odafigyelni, hogy a kölök minden nélkülözhetetlen tápanyaghoz hozzájusson, és ne gumimaciból kívánja fedezni a C-vitamin-szükségletét. Ezzel talán egy kicsit a fáradékonyságon és a lustaságon is segíthetünk.

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

6. Zsírpárnák

Ha eddig pipaszárlábú volt a gyerek, akkor is előfordulhat, hogy hirtelen lesz neki csípője, kerek feneke, meg ilyen úri huncutságok. Ez téged meglephet, őt viszont lehet, hogy kifejezetten zavarja majd. Főleg, hogy a mozgásigénye jelentősen csökken, hacsak nem hajtod el valamit sportolni. Jó hír: a zsírpárnák végül egész felnőtt formát eredményeznek, olyan normálisat, ha a menü nem csipsz és kóla. Abban meg segíthetünk nekik, hogy elhiggyék, egész élhető kis test ez a felnőtt test, még szerethető is!

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

7. Pattanások

Vannak olyan mázlisták, akiknek egy sincs – na, az ő bőrük fog előbb ráncosodni, tessék mondani sűrűn biztatásként. Másoknak meg domborzati térkép a fejük. A nyomkodás, kaparászás felejtős, de melyik az a kamasz, aki meg tudná állni? Ha nagyon gáz a helyzet – a gyerek tutira előbb érzi annak, mint a felmenői –, akkor megértő szülőként kérjünk már neki egy időpontot egy kozmetikustól, aki szakszerűen felméri a helyzetet, kezeli, amit kell, és megoldási javaslatokat is mondani fog. Jó hír: elmúlik, csak higgadjon már le a mindenféle hormon.

8. Mozgáskoordináció

Észrevetted, hogy mostanában a gyerek kicsit jetis kezeket és lábakat növesztett? Olyan aránytalanul hosszú mindene. Ha te nem is, ő tutira észrevette. És nem elég, hogy zavarja, de azt se tudja, hogy mit csináljon velük. Meg azt se, hogyan csináljon velük valamit összehangoltan. Ezért aztán csetlik-botlik, olykor görnyed és zsebre vágja a mindig útban lévő kezét, még akkor is, ha nem illik, mert épp Piri néni érkezett családlátogatóba. Az átmeneti ügyetlenségen sokat segít, ha valami sportot űz a gyerek, úgyhogy irány a neki tetsző elfoglaltság.

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

9. Mutálás

Fiad csilingelő hangja egyszer csak ércesedni, férfiasodni kezd. De hogy még véletlenül se érezze magát hirtelen nagyon férfinak az a kamaszfiú, a hangja az első időszakban random üzemmódban kapcsolgat majd a gyerek és a férfi énje között. Nyilván a legváratlanabb helyzetekben. Ez az a helyzet, amikor nem illik kinevetni, sőt idegesebb pillanataidban is kerüld, hogy a hangja karikírozásával próbálsz meg felette győzelmet aratni. Jó fej szülő az ilyen tüneteket megértéssel kezeli, a gyereket meg dettó, te meg úgyis jó fej szülő akarsz lenni.

10. Mellek növekedése

Nekünk már a múlt homályába vész az a pont, mikor a mellkas két pontja elkezd kitüremkedni, így hát elevenítsük fel: úgy 10-12 éves kor környékén, még a menstruáció megindulása előtt várható ez a változás. Ez fáj, méghozzá időnként elég erősen. Ha kell, hasonlítsuk a terhesség első trimeszterében vagy a menstruációt megelőző napok-hetek okozta mellérzékenységhez és fájdalomhoz.

10 dolog, amire számítanod kell, ha kamaszodni kezd a gyerek

Igen, ez is duzzad, kicsit ödémás, naná, hogy fáj.

Itt az ideje, hogy a lány megkapja élete első melltartóját! Nem kell pushup meg szexibébi stílus, de tartás és fedés – mert a pólón átütő mellbimbó ciki és tutira szégyelli majd a gyerek – nagyon is.

Ha görnyed, az azt jelenti, el akarja rejteni a világ elől, ekkor az egyszerű húzdmárkimagadfiam helyett hatásos lehet, ha a kedvenc női sztárjai kebleit is megemlíted, és hogy lám, ők bezzeg nem görnyedeznek, hanem büszkén viselik. Az övé meg legalább olyan szép, legyen büszke rá!

Olvass még kamaszokról az NLCafén:

Megosztás Facebookon