Család

Itt a nyári szünet – de mit egyen a gyerek?

A nyári szünet elég sok plusz gondot jelent a szülőknek, például a gyerekek étkeztetése is problémás lehet.

A nyári szünet alatti étkezésekre vonatkozóan ad pár tanácsot a szülőknek Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

1. Ne maradjon ki a reggeli! Bár a szünetben nem kell annyira korán kelni, mint az iskolaévben, kerüljük el, hogy a gyerek átaludja a reggeli idejét, mert akkor az egész napi étkezési ritmus megborul. Fontos, hogy a vakáció alatt is próbáljuk meg betartatni vele a napi ötszöri (három nagyobb és két kisebb) étkezést.

2. Ne csak hideget egyen egész nyáron! Nyáron sem maradhatnak ki az étrendből a főtt ételt tartalmazó étkezések. Ha hétköznap nehézkesen oldható meg a főzés, érdemes hétvégén annyival többet készíteni, hogy egy-két adagot le lehessen fagyasztani belőle, amit a kisebbek is meg tudnak melegíteni maguknak. Ezzel nemcsak változatossá tehető az étrend, de azt is könnyebben tudjuk kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik a gyerek napközben.  

3. A nagy melegben fokozottan figyeljünk oda a folyadékpótlásra! Ne csak igyunk, együnk is folyadékot! Érdemes tudni, hogy nemcsak a folyadékok, de bizonyos szilárd ételek víztartalma is jelentős! A legtöbb zöldség és gyümölcs 80–95 százalékos víztartalmú, vagyis éppen annyira hatékonyak a folyadékpótlásban, mint a levesek. Magas a víztartalma többek között a dinnyének, uborkának, szőlőnek, baracknak, almának, körtének, paradicsomnak. Különösen hangzik, de tény, hogy a szénhidrátforrások közül a főtt tészta tartalmazza a legtöbb vizet (akár 85 százalékban), de a főtt rizsé is eléri a 65–70 százalékos arányt. A fehérjében gazdag nyersanyagoknál a tojásból készült ételek mellett a halak és a tenger gyümölcsei 65–80 százalékos víztartalmúak. A nagy melegben jólesnek az olyan desszertek, mint a joghurt (75–85 százalékos víztartalommal) vagy a fagylaltok, jégkrémek, amelyeknek szintén legalább 60 százaléka víz. Utóbbiaknál azonban ne felejtsük el, hogy kalóriatartalmuk is jelentős.

4. Mindig legyen otthon gyümölcs! Ezt nyáron igazán nem nehéz megoldani, és jobban járunk, ha a nassolni vágyó gyerek a gyümölcsbe ütközik bele a csoki, a keksz vagy az egyéb rágcsálnivalók helyett. Ha csak gyümölcsöt talál otthon, azt fogja megenni. 

Itt a nyári szünet – de mit egyen a gyerek?

5. Hogyan csomagoljunk egynapi hideg élelmet, ha utazik vagy táborba megy? Készítsük teljes kiőrlésű kenyérből, péksüteményből a szendvicseket. A felvágottak, sajtok mellett a változatosan elkészíthető túrókrémek, zöldségpástétomok is beépíthetők. Figyeljünk azonban a romlandóságra! Kipróbálhatunk más szendvicsvariációkat is, tortillalapokat vagy pitát töltsünk meg ízletes feltéttel és ropogós zöldségekkel. Nemcsak a tartalom, de a forma is lehet változatos. Készítsünk “szendvicsnyársat”: fűzzünk fel egy pálcikára falatnyi darabokra szeletelt kenyeret például koktélparadicsommal, mini mozzarellagolyókkal váltogatva. Ugyanez a gyümölcsöknél is jól működik.

6. Együnk együtt! Használjuk ki, hogy több idő jut a közös étkezésekre, mint év közben. A szülői példamutatásnak hatalmas szerepe van abban, hogy a gyerekek megszeressék az egészséges táplálkozást csakúgy, mint az aktív életmódot. Nem beszélve a közös étkezések pszichés és emocionális hasznáról, összetartó erejéről.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top