Család

10 kifogás, amivel hitegeted magad, ha boldogtalan párkapcsolatban élsz

A párkapcsolat pont az a terep, ahol nagyon nehezen hozunk nagy döntéseket, ilyenkor kezdődik a kifogások gyártása. Leginkább magunk előtt magyarázkodunk, hogy miért nem lépünk, ha már boldogtalanok vagyunk a párunk mellett.

Teljesen érthető minden kifogás, hiszen nagyon nehéz kilőni magunkat a légüres térbe, mert ezt tesszük, amikor befejezünk egy párkapcsolatot. Félelmetes, nagy változás, amitől normális, hogy mindenki tart annyira, hogy a szakítás helyett inkább jó sokáig mentegeti a párja viselkedését, ezzel halogatva a döntést. 

Íme a 10 leggyakoribb kifogás, amivel hiteged magad:

1. Ha több energiát fektetek bele a kapcsolatunkba, jobbá válik.

Nehéz elhagyni valakit, aki valaha boldoggá tett. Azt érezheted, hogy ha többet dolgozol a másikért, akkor visszatérnek a régi szép idők. Mégis, ha a mostani énednek már nem öröm a másikkal lenni, akkor el kell fogadni, nem pedig más emberré változtatni magad. Tiszteld magad annyira, hogy nem adod fel önmagad a párod kedvéért. A fő kérdés az, hogy jó neked ebben a kapcsolatban vagy nem?

2. De a páromnak szüksége van rám.

Ha ez a kapcsolat boldogtalan, tele van feszültséggel, és csak azért vagy a pároddal, mert szüksége van rád, az függőséget jelent. Akkor az ő érzéseit a saját boldogságod elé helyezed. Gyakran akkor kerül elő ez a kifogás, amikor mérgező kapcsolat van a háttérben egy olyan emberrel, aki ezzel a “szükség” érzéssel tartja fogva áldozatát. Hidd el, ha elhagyod, nagyon hamar talál valaki mást, akire rácsatlakozhat és akit kihasználhat.

10 kifogás, amivel hitegeted magad, ha boldogtalan párkapcsolatban élsz

3. Túl sok energiát öltem már bele ebbe a kapcsolatba.

Lehet, hogy már 15 éves korotok óta együtt vagytok, és mindketten csak az időtényező miatt tartotok ki egymás mellett. Megtanultátok, hogyan tegyétek boldoggá, és hogyan bántsátok a másikat. Ha túl gyakran fordul elő, hogy megbánt, és már nehezen viseled el a közelségét, akkor mindegy, mennyi ideje vagytok együtt, hiszen már nem sok örömet hoz az életedbe ez a párkapcsolat.

4. Inkább vagyok vele, mint hogy egyedül maradjak.

Ha nincs ló, jó a szamár is. Inkább mindent elviselsz tőle, mert ez még mindig jobb, mint szinglinek lenni. Az egészségtelen párkapcsolatban élők többsége úgy gondol a szingliségre, mint a végső boldogtalanság és magány metaforájára, pedig valószínűleg pont a párjuk mellett végtelenül boldogtalanok és magányosak.

10 kifogás, amivel hitegeted magad, ha boldogtalan párkapcsolatban élsz

5. Minden rossz tulajdonsága ellenére azért szeretem.

Fontos, hogy alaposan megvizsgáld, mit jelent ez a szeretet. Lehet, hogy azt szeretted, aki volt, de aztán egy sor borzasztó dolgot művelt, ami miatt nem jó vele lenni. Mi lenne, ha ma találkoznál vele először? Most is beleszeretnél?

6. Egy párkapcsolatban normális, hogy vannak konfliktusok.

Ez így van, egy egészséges párkapcsolathoz hozzátartoznak a konfliktusok is. De csak akkor normálisak, ha jól kezelitek, és megoldjátok őket. Az egymás hibáztatása, megalázása nem nevezhető egészséges konfliktusnak, inkább kegyetlenségnek hívjuk helyette. Nem szeretetet szül, csak keserűséget hagy maga után.

10 kifogás, amivel hitegeted magad, ha boldogtalan párkapcsolatban élsz

7. De hát együtt élünk.

Nehéz ügy, mert az egyiknek el kellene költöznie. Egyszerre két hatalmas változással néznél szembe az életedben, ami lehetetlen küldetésnek tűnik. Pedig ez csak gyakorlati kérdés, amit szépen, lépésről lépésre meg tudsz oldani. Ha nehéz és fájdalmas ebben a párkapcsolatban élni, akkor megéri a fáradságot, hogy új esélyt adj magadnak.

8. Nem akarom megbántani.

Senki sem akarja megbántani a másikat, főleg akkor nem, ha valamikor tényleg szeretted. Csakhogy sokkal fájdalmasabb számára is, ha benne marad veled egy boldogtalan párkapcsolatban. Magadnak és neki is szívességet teszel, ha adsz esélyt arra, hogy megtaláljátok a nektek való párt.

10 kifogás, amivel hitegeted magad, ha boldogtalan párkapcsolatban élsz

9. Most nem szakíthatok vele, pont fontos esemény előtt állunk.

Szülinapja lesz, karácsony van, ballag az unokatestvére… Nincs megfelelő alkalom a szakításra. Pedig valószínűleg a párod értékelné, ha elmondanád neki őszintén, hogyan érzel, ahelyett, hogy mosolyogva tűröd a közelségét csak azért, mert a születésnapja közeleg.

10. Mi lesz, ha ugyanilyen rossz párkapcsolatban kötök ki legközelebb is?

Lehet, hogy még rosszabb is lesz az a jövőbeli kapcsolat, de az is lehet, hogy megtalálod a lelki társadat. A félelmeid mindig a legrosszabb forgatókönyvet festik eléd, nem szabad rájuk bízni a döntéseidet. Inkább ragadd meg a lehetőségeidet és hagyd, hogy rád találjon a boldogság.

Olvass többet a párkapcsolatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top