Család

Egy betűvel tönkreteheti a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatokat

Petíciót indítottak a jogvédő szervezetek, arra kérve az országgyűlési képviselőket, hogy mentsék meg a bejegyzett élettársi kapcsolatot a jövő heti szavazáson. Nem kicsi a tét.

A bejegyzett élettársi kapcsolat az az intézmény, amellyel az azonos nemű párok hivatalossá tehetik a kapcsolatukat, így például meglátogathatják egymást a kórházban, örökölhetnek egymástól, lehet közös vagyonuk.

A kormány viszont a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe belecsempészett egy egymondatos módosító javaslatot, amely lehetővé tenné a bejegyzett élettársi kapcsolat tartalmának gyökeres megváltoztatását.

Egy e betű

A bejegyzett élettársakról törvény szól. Ebben van az a mondat, hogy “ha _e_ törvény eltérően nem rendelkezik, […] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ez azt jelenti, hogy csak ez a törvény mondhatja ki, hogy más szabály vonatkozik a házasokra, és más a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Azaz a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanazokat a jogokat biztosítja, kivéve, hogy  a bejegyzett élettársak nem vállalhatnak közösen gyereket, nem fogadhatják örökbe a párjuk gyerekét, és nem vehetik fel egymás nevét.

 A tervezett változtatás alig látható: csupán egy e betűt akarnak kivenni a törvényből, amivel viszont teljesen megváltozik a mondat értelme. Az új szabály így fog szólni: “ha törvény eltérően nem rendelkezik, […] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ezek után már bármilyen törvénybe csak azt kell majd beleírni, hogy a házasokra vonatkozó rendelkezések, jogok nem érvényesek a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Innentől a bejegyzett élettársi kapcsolat alig lesz több, mint egy tartalom nélküli jogi frázis, ami nem védi az azonos nemű párokat, és nem ad jogi hátteret az életközösségüknek.

Petíció indult

A Jobbikot leszámítva valamennyi ellenzéki párt képviselője benyújtott olyan javaslatot, amelyben a kérdéses mondat törlését javasolták. A kormánypárti többségű bizottságok ezeket rendre leszavazták. Az ellenzéki képviselők rendelkezésére áll ugyanakkor egy eszköz, amellyel – félévente mindössze háromszor – kérhetik, hogy a bizottságban leszavazott módosító javaslatukról szavazzon az egész parlament.

Az Amnesty International Magyarország, a Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség és a TASZ ezért azt kéri a módosító javaslatot benyújtó képviselőktől, hogy éljenek ezzel az eszközzel, lehetőséget teremtve a bejegyzett élettársi kapcsolat megmentésére és arra, hogy egyértelműen kiderüljön, az országgyűlési képviselők közül ki elkötelezett az azonos neműek jogegyenlősége mellett, és ki támogatja annak felszámolását. A civil szervezetek egyúttal petíciót indítanak, hogy aláírásukkal minél többen kifejezhessék: a bejegyzett élettársi kapcsolat megőrzése mellett vannak, és támogatják, hogy mindenki tudjon szabadon szeretni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top