Család

Emelnék a családi pótlékot

Előnyt adnának az egyszülős családban felnövő gyerekeknek – állt elő az LMP a gyereknap alkalmából.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint már minden ötödik gyermek egyszülős családban él, és a harmaduk szegény, ezeknek a családoknak az ügye “elhanyagolt terület lett a kormány háza táján”.

Az ellenzéki párt társelnöke kiemelte, az a legfontosabb, hogy a gyerekek sorsa ne függjön attól, milyen családba és hányadik gyerekként születtek. A kormány ezzel szemben kizárólag egyetlen családmodellt preferál, és sajnálatos módon ennek a hatását a gyermekek is megérzik – mondta.

Mindig a gyermek jogainak és érdekeinek kell a legfontosabbnak lenniük – hangsúlyozta az LMP képviselője, hozzátéve, az országban a gyermekek harmada “a szegénység közelében él”, és ezen az elmúlt években nem sikerült változtatni. Úgy folytatta: az egyszülős családok fele ki van téve a szegénység kockázatának, és harmaduk szegénységben is él. Jelezte, ezeknek a családoknak a 87 százalékában az anya egyedül neveli gyermekét, és “nagyon kevés segítséget kap az államtól”.

Szél Bernadett az LMP javaslatait ismertetve elmondta: a nagycsaládosoknak helyesen járó kedvezményeket kiterjesztenék az egyszülős családokra is, példaként említve az étkezési és tankönyvtámogatást. Hozzátette, utóbbiak körében a családi pótlék és a gyes összegét is megemelnék 30 százalékkal, valamint az egyszülős családokban felnövő gyerekeknek előnyt adnának a bölcsődei beiratkozásnál.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top