Család

15 helyzet, amit csak a háromgyerekes szülők ismernek

Azt gondoltam, hogy nekem elég két gyerek, hogy én befejeztem a szüléseket, amikor megszületett a második kislányom. Két gyerek pont elég, pont jó, pont pont. Aztán mégis úgy alakult, hogy született egy harmadik lányom is, aki felforgatta a jól bejáratott rendszert.

Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok a kis harmadikommal, nem hittem, hogy ekkora változást hoz majd az életünkbe a születése. Kettő vagy három gyerek, végül is, gondoltam, nem oszt, nem szoroz, ahol eddig kettő elfért, ott jól ellesz három is. Most már elképzelhetetlen, hogy ne három gyerekem legyen, nem is értem, hogy hihettem, hogy leélhetnék egy életet a legkisebb lányom nélkül, de azért vannak hátulütői a háromgyerekes létnek. Olyan helyzetekkel kell megbirkózni, amiket tényleg csak az ért, akinek három – vagy több – gyereke van.

15 helyzet, amit csak a háromgyerekes szülők ismernek

1. Több gyereked van, mint kezed

Komoly probléma ez, főleg azután, hogy a legkisebb is eléri a hároméves kort, és már nem babakocsiban akar senyvedni, hanem a saját lábán közlekedik. Kicsit életveszélyesen szeli az utcákat, úgyhogy elengedhetetlen, hogy a kezét fogd, de ott van a másik két gyerek, aki szintén igényt tartana valamelyik kezedre. Amelyiknek pedig nem jut kéz, az megsértődik. Vagy bajba sodorja magát, ha épp kicsi a korkülönbség a három csemete között. Villámgyorsan megtanulod, hogyan használd gyerekvigyázásra a lábujjaidtól kezdve a térdeden át az orrodig minden testrészedet, hogy helyettesítsd a harmadik kezedet.

2. Túlerőben vannak

Hacsak nem élsz többnejű házasságban, akkor több gyerek, mint felnőtt van a családban. Olykor leszavazottnak érezheted magad, és igazad is van, mert sok lúd disznót győz helyzetben élsz. Az évek során néha eltűnődsz, hogy miért is nem számoltál, mielőtt vállaltad a harmadik gyermekedet.

15 helyzet, amit csak a háromgyerekes szülők ismernek

3. A legnagyobb sokkal nagyobbnak tűnt, amikor annyi idős volt, mint a legkisebb

Amikor az első gyermeked volt 4 éves, akkor olyan nagy gyereknek tűnt. A harmadik viszont 4 évesen még mindig cuki baba a szemedben. Sokkal többet vártál el a nagytól, mint a kicsitől, amikor ennyi idős volt. Bocs, első gyermek, így megy ez mindenhol.

4. A középső gyermeked a partvonalra kerül

Elkerülhetetlen. Vagy csak nagyon tudatosan kerülhető el. Az első gyerek kap a legtöbbet a büszkeségből, hiszen ő csinált mindent először, a harmadik pedig előnyt kovácsol abból, hogy ő a legcukibb kicsi gyerek. A középsőnek nem marad más, kénytelen kreatívvá és zsenivé válni, hogy kitűnjön a tömegből.

5. Több stressz ér, mint a többi szülőt

Nem én találtam ki, a tudomány állítja. A háromgyerekesek azok, akiknek túl sok gyerekük van ahhoz, hogy mindent el tudjanak intézni, mindent el tudjanak érni, amit kitűztek maguk elé, de nincs annyira sok gyerekük, hogy megtanulják elengedni a rengeteg tennivalót. Ezért folyamatos túlterhelés alatt állnak, és győzködik magukat, hogy képesek mindent egyszerre megcsinálni.

15 helyzet, amit csak a háromgyerekes szülők ismernek

6. Rájössz, hogy a feladataid sokszorozódnak minden gyerekkel

Nem úgy van, hogy két gyerek duplaannyi, három gyerek meg majd háromszor annyi munka lesz. A harmadik születésénél valamiért megötszöröződnek a teendők. Ugyanez igaz a zajszintre is. Megkérdőjelezed, mások hogyan élik túl egyáltalán, ha több, mint három gyerekük van.

7. Feladod az alvást teljesen

Mire a harmadik gyermeked megtanul hasról hátra fordulni, már látod, hogy esélyed sincs arra, hogy az elkövetkező húsz évben átaludj egy éjszakát. Persze előbb-utóbb alszanak a babák éjjel, csak utána totyogóvá válnak, aki felébreszt, ha rosszat álmodik, pisilnie kell vagy elveszti a kedvenc plüssállatát az ágyban. Utána iskolások lesznek, akik nem bírnak elaludni és felriadnak az éjszaka közepén, mert valami idióta horrorfilmnek látták a reklámját az aktuális legjobb barátnál. Aztán tinikké válnak, akiknek éjszakába nyúló, mély, filozofikus beszélgetésekre van szükségük. Mire a harmadik gyereked is abba a korba ér, hogy már nem kívánja a jelenlétedet éjjelente, simán eltelik húsz év az életedből alvás nélkül.

15 helyzet, amit csak a háromgyerekes szülők ismernek

8. Folyamatosan nem érted, hova megy el a pénzed

Az első gyereknél még lelkesen kezdtél egy megtakarítást, amivel már az egyetemi éveire készültél. A másodiknál kicsit nehézkesen raktad félre ugyanazt az összeget mindkettőjüknek. A harmadiknál már úgy döntesz, hogy lehet annak a gyereknek egyetem alatt dolgozni, mert ennyi pénz a világon nincs. Amikor hárman vannak, akkor egy egyszerű állatkertezés is horribilis összegre rúg, ahogy egy átlagos bevásárlás is valamiért négyszer annyit visz el, mint kettőnél. Csak reménykedni tudsz, hogy egyiknek sem kell majd fogszabályzó…

9. Valaki mindig kiközösítve érzi magát

Amikor két főre megírt játékkal játszanak, az egyik biztos hisztizik, hogy kimarad. Ha leültök ebédelni hétvégén, mind a hárman anya mellett akarnak ülni, ami totális háborús helyzetet eredményez. Hogy arról már ne is beszéljünk, amikor összevesznek egy kekszen, amit háromfelé kellene törni.

15 helyzet, amit csak a háromgyerekes szülők ismernek

10. Szinte lehetetlen közös filmet találni a családi mozihoz

Hacsak nem egyszerre szülted a hármat, akkor van köztük pont annyi korkülönbség, hogy egészen másfajta filmeket akarjanak nézni mind a hárman. A legidősebb Az éhezők viadalát szeretné, a legkisebb még Eperkénél tart, a középső meg már fel sem szólal, csak örül, ha végre elindul valami film a tévében. Profi mediátor kellene egy sima családi mozizós estéhez. Ezért láttam már tizenegyszer az Agymanókat, mert azt mindhárman hajlandóak nézni.

11. Amikor egy gyerek nincs otthon, szinte unatkozol

A legnagyobb elmegy táborba egy hétre, és olyan érzésed van két gyerekkel, mintha nyaralnál. Szinte vita nélkül elvan egymással a megmaradt két gyermeked, szépen sétálnak veled, mintagyerekként lefekszenek aludni… nem is érted, miért gondoltad a harmadik megszületése előtt, hogy nehéz két gyerekkel az élet.

15 helyzet, amit csak a háromgyerekes szülők ismernek

12. Az elsőnek csodás babás fotóalbum jutott, a harmadiknak a képei valahol ott vannak a számítógépen

Sőt nem is csak egy album, egyenesen hatszáz képet előhívattál az első gyermekedről, a harmadikra pedig már elfogyott a lendület. Homályosan emlékszel, hogy a születésfotókat valahova nagyon lementetted, hogy biztos meglegyen, és hogy majd előhívasd, de négy év alatt még nem jutottál el odáig, hogy megvalósuljon ez a remek terv.

13. A fektetés egy maraton, egy krízishelyzet és egy nagy vicc keverékévé válik

Három különböző gyerek, három különböző korosztály, három különböző fektetési időpont. Ha nincs szerencséd a korkülönbségekkel, akkor az estéid minimum káoszba fulladnak. Egyszer csak azon kapod magad, hogy már két órája mást sem csinálsz, mint gyereket fektetsz. Mintha ez lenne a főállásod.

14. Olykor eljutsz odáig, hogy minden ünnepre csendet kérsz

Csak ne beszéljenek. Karácsonyra, szülinapra, névnapra, nyuszira, mindenre csak ennyit szeretnél: 15 percig egyik gyermeked se nyissa ki a száját. Egy hangot se. Még olyat is kijelenthetsz egy különösen kiborult pillanatodban, hogy “Ha bárki kinyitja a száját a következő 15 percben, azt egy hétre eltiltom minden kütyütől”.

15 helyzet, amit csak a háromgyerekes szülők ismernek

15. Mélységesen megérted, mit jelent, hogy minden ember egyedi és megismételhetetlen

Ahogy nézed a gyerekeidet, rájössz, hogy hiba volt azt gondolni két gyerek után, hogy már mindent tudsz a gyerekekről, és megy ez az egész anyaság neked, mint a karikacsapás. Mert jön a harmadik, aki egy teljesen más személyiség, teljesen mást és máshogy akar. Ráébredsz, hogy szülőként annyi a feladatod, hogy elfogadd őket olyannak, amilyenek, mert úgy jók, ahogy vannak.

Olvass még többet a háromgyerekes életről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top