Család

Tovább lehetünk otthon a beteg gyerekkel

Duplaannyi időt lehet otthon a szülő egy beteg, 3 és 12 éves kor közti gyerekkel, de a táppénz összege nem nő.

A Magyar Nemzethez eljutott információk szerint az egészségbiztosítási törvény a következőképpen módosul: a jövőben a három és hat év közötti gyermekek otthoni ápolása és a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő kezelése esetén mindkét szülőnek fejenként negyvenkettő, egyedülálló szülőnek nyolcvannégy naptári napon át jár majd a gyermekápolási táppénz. Az egyedülálló szülőket eddig is közel háromhavi táppénz illette meg, a családosokat ugyanakkor csak feleannyi, összesen 42 nap. Amennyiben a tervezett törvénymódosítást elfogadják, mindkét szülő egyaránt 42 nap táppénzt igényelhet majd gyermeke ápolására, ha pedig több gyermeke van, akkor ennek a többszörösét használhatja ki.

A hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek esetében is hasonló változtatás lesz: esetükben gyermekenként mindkét szülőnek fejenként tizennégy nap jár majd az eddigi, összesen két hét helyett.

A pénz ugyanannyi

Jelen állás szerint viszont csak a táppénzes napok száma nő, a táppénz egy napra jutó összege pedig nem emelkedik, ami azért is necces, mert sokan kifejezetten azért nem tudnak otthon maradni a beteg gyermekükkel, mert az ezzel járó bevételkiesést nem bírja el a családi kassza.

Egy korábbi felmérés egyébként már rámutatott a táppénz alacsony összegének súlyos veszélyeire. A Profession.hu álláspiaci portál felmérése szerint a munkavállalók egyharmada nem megy táppénzre, de még csak szabadságot sem vesz ki, ha gyermekük lebetegedik, és minden tizedik 8–14 év közötti, és minden tizennegyedik 7 év alatti gyermek egyedül marad otthon betegség esetén, miközben ilyen korban betegség esetén nagyon nem árt az állandó felügyelet.

Szabira mennek

Sok szülő tehát táppénz helyett igyekszik inkább szabadságra menni, ha gyermekét ápolnia kell, ám ennek is vannak korlátai. A táppénzes napok számánál ugyanis jóval kevesebb szabadság jár, ráadásul ez sok esetben azért sem jöhet szóba, mert a munkaadó gyakran nem tudja dolgozója nélkül megoldani a munkavégzést, ráadásul a szabadság szándékát a munkavállalónak 15 nappal korábban jeleznie kell. Tehát a tervezet (anyagi értelemben) semmire nem nyújt megoldást.

(via Magyar Nemzet)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top