Család

Elajándékozta élete álomnapját a hatgyermekes anyuka

Hogy lehet az, hogy amikor az álomnapja megtervezésére kérik, a hat gyermekét nevelő édesanya egy nála nehezebb helyzetben lévő nőre gondol? Sárkány Zsófia úgy vélte, hogy Pintér Enikőnek, akinek négy gyermeke közül a legkisebb retinoblastómával, vagyis rosszindulatú szemdaganattal küzd, sokkal nagyobb szüksége van a kikapcsolódásra, mint neki. Így történt, hogy Enikő és családja egy napra félretehette a nehézségeket, és egyszerűen csak annak örültek, hogy együtt vannak. A Hagyd a dagadt ruhát rám! következő története.
12 elszánt nő, 12 édesanya úgy döntött, saját példamutatásukkal hívják fel a társadalom figyelmét arra, életmentő lehet, ha egy édesanya kidughatja fejét a tajtékzó hullámok közül, és egy kicsit magára találhat. A Hangák, a Zöldre Érett Nők Közössége a Balázs Gyógyulásáért Alapítvánnyal közösen időt, energiát nem kímélve ajándékozott egy napot édesanyáknak, akikkel előtte soha nem találkoztak, hogy megérezzék, milyen az, amikor csak ők számítanak. A 12 történetet itt, az NLCafén olvashatjátok.

Sárkány Zsófia nagyon meglepődött, amikor Rácz Zsuzsa írónő élőben közölte vele, ő az egyik kiválasztott anyuka.

Szuper érzés volt, hogy törődnek velem. Remek ez a kezdeményezés, hiszen olyan helyzetre világít rá, amivel egyedül vagyunk. Egy nőnek tízszer annyira van szüksége a feltöltődésre, hogy tudja folytatni, hiszen ő a család motorja

– kezdi történetét Zsófi, aki azt kérte a hangáktól, hogy találkozhasson Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral. A beszélgetésre májusban fog sor kerülni. “Már régóta szeretnék vele megismerkedni, szimpatikusnak tűnik. Elváltam, bár az ítéletet még nem mondták ki, és sok kérdésem van a gyerekek jogait illetően” – folytatja Zsófi, aki ennyivel már bőven elégedett volt, így az álomnap további részét felajánlotta egy másik édesanyának.

Mindig is úgy éreztem, hogy a szerencse fia vagyok – mosolyog. – Az új kapcsolatomban végre megtapasztalhatom, hogy milyen, amikor leveszik a terhet az ember válláról, így van időm magamra is figyelni, sőt, még kimenőm is van. Én is nagy segítséget kaptam a válásom során, bizonyos szempontból ezt szeretném továbbadni most. Sokkal jobb adni és segíteni. Rögtön eszembe is jutott egy anyuka, akinek követem a blogját. Pont a napokban írta, hogy mennyire vágyik a kényeztetésre. Személyesen nem ismerem Enikőt, de remélem, hogy nagyon jól érezte magát az álomnapon!

Pintér Enikő és párja
Pintér Enikő és párja

Mindennapos küzdelem

A Győrben élő Pintér Enikő 2013-ban adott életet negyedik gyermekének, Zalánnak. A kicsi még csak pár hónapos volt, amikor Enikő arra lett figyelmes, hogy a jobb szeme fehéren világít, a szembogár nem fekete. Rögtön orvoshoz rohant, majd számos vizsgálat után szörnyű dolgot közöltek vele.

Zalán mindkét szemében több rosszindulatú daganatot találtak, összesen ötöt, a legnagyobbat pont az éles látásért felelős területen. A retinoblasztóma, ami az ideghártya rosszindulatú daganata, ritka betegség, húszezer gyerekből csak egyet érint. Gyógyítható, azonban folyamatos vizsgálatokra és beavatkozásokra van szükség, hiszen 3-5 éves korig újabb és újabb gócok jelenhetnek meg. Zalán idén lesz három éves, már 30 műtéten és 52 altatáson van túl. 

Jelenleg jól van, hiszen az már remek hír, hogy az MRI után nincs hír. A családnak azonban iszonyú megterhelő volt az elmúlt három év, mind anyagilag, mind pedig lelkileg. Enikő blogolni kezdett, először azért, hogy kiírja magából a fájdalmat, de azóta egy újabb cél is megfogalmazódott benne: felhívni a többi anyuka figyelmét a betegségre.

Papp Helga, aki amellett, hogy hangaként tevékenykedik, drámapedagógus, coach és a NŐStények stand-up társulat tagja, meghatódott, amikor elolvasta a blogon Enikő következő bejegyzését:

Mennyire szeretnék egyszer egy csajos napot tartani a lányaimmal. Elmenni moziba, fodrászhoz vagy fagyizni egyet. Venni nekik egy-egy szép ruhát. Apával kettesben lenni, gondtalanul, és nem foglalkozni a holnappal. Ezek most olyan megfoghatatlan álmok!

Megnézem
Összes kép (1)

Helga tiszteletreméltónak tartja azt, amit Enikő csinál, hiszen négy gyermek felnevelése amúgy is nagy erőt kívánó dolog. Így hát boldog volt, hogy ő lehet a jó hír hozója, rögtön fel is vette a kapcsolatot az anyukával.

“Először teljesen ledöbbentem, hogy ilyen nincs is! Hihetetlen volt számomra, hogy léteznek ennyire önzetlen emberek is a világon. Amikor felocsúdtam a kezdeti sokkból, elkezdtük szervezni az álomnapunkat. Lelkileg óriási segítség volt, hiszen egy kicsit elfeledkezhettünk a gondokról és kimozdultunk – meséli Enikő csillogó szemekkel. – A legnehezebb ugyanis az, amikor Budapestre indulunk Zalánnal, a többi gyermekemet pedig otthon kell hagynom. Minden egyes alkalommal egyre nehezebb, nagyon megviseli őket, különösen a két középső lányomat. Ezért is volt annyira jó ez a közös program.”

“Volt nagy nevetés!”

Helga szerencsésnek érzi magát, hogy két ilyen csodálatos anyukával is megismerkedhetett, mint Zsófi és Enikő. “Abból a szempontból is speciális a helyzetem, hogy én nem vettem aktívan részt az álomnapokon. Egy kicsit olyan voltam, mint egy angyal, aki felbukkan, segít, majd tovább megy – nevet Helga. – Enikőék napját a háttérből szerveztem, úgy éreztem, számukra az a legnagyobb segítség, ha együtt lehetnek. Borzasztóan hálás vagyok az étteremnek és az állatkertnek is, mert amint meghallották, hogy mi a cél, mindenben rendkívül együttműködőek és segítőkészek voltak. Azt, hogy nem kell mindig előtérben lenni, még tanulnom kell, de így is fantasztikus érzés volt.”

Enikő a férjével és négy gyermekével a győri állatkertbe látogatott el. A gyerekek annyira izgatottak voltak, hogy lázasan számolták, mennyit kell még aludni a kirándulásig. Zalán a zsiráfokra volt rettentően kíváncsi, kishúga pedig a zebrákra.

Már több mint tíz év telt el azóta, hogy utoljára voltunk az állatkertben, Zalán pedig még soha sem. Megetettük a dámvadakat, megnéztük a tevéket és az állatsimogatóban is voltunk. A gyerkőcök iszonyúan élvezték, amikor pedig megmutattam azt a fát, amiről legutóbb egy majom fejbe dobta Apát, alig bírták abbahagyni a nevetést. Szívem szerint minden héten elmennék, annyira tetszett! – áradozik Enikő. – Este pedig étterembe mentünk a férjemmel. Ebben az évben ünnepeljük a 10. házassági évfordulónkat, de az idejét sem tudom már, mikor voltunk kettesben.

“Szenzációs volt az egész, az ételek isteniek voltak, remekül éreztük magunkat, és csak egymásra figyeltünk. A kedvencemet ettem, és még almás pite is volt desszertnek, fagylalttal. Abból viszont annyit kaptunk, hogy meg sem bírtuk enni, így hazavittük a gyerekeknek”.

Elajándékozta élete álomnapját a hatgyermekes anyuka

Nők, akiknek luxus a kikapcsolódás

Helga hisz abban, hogy a legtöbb, amit egy nő a családjának adhat, az, hogy boldog. Ez pedig nem anyagi kérdés, hiszen elég egy jó ötlet, egy kis kreativitás és persze a szándék. A környezetében is azt tapasztalja, a nőknek luxusnak számít a kikapcsolódás, és sokakat “bedarálnak” a mindennapok. “Önismereti trénerként azért is dolgozom, hogy minél több emberhez eljusson, minél többen felfogják: nélkülözhetetlen önmagunkra is figyelni, harmóniába kerülni magunkkal, hiszen ez sugárzik kifelé is.”

Egy anyának muszáj olyan mintát mutatnia a gyerekeinek, amelyet érdemes tovább vinniük. Ezért is kellenek az ilyen projektek, hogy végre megértsük, nem pénz kell ahhoz, hogy mindent megadjunk a gyerekünknek, hanem értékek, figyelem és mindenek előtt szeretet. Ehhez viszont kiegyensúlyozottnak kell lennünk” – mondja Helga.

“Remélem, Enikőnek lendületet adott ez a nap a továbbiakhoz. Az biztos, hogy ezentúl jobban fogom figyelni, követni az életüket, és együtt szurkolok velük, Zalán gyógyulásáért!”

A mindennapi harcok, küzdelmek folytatásához nagyon kellett Enikő számára a feltöltődés. “Hogy min változtatnék magamon? Jó lenne például, ha pozitívabb lennék, és nem hinném rögtön azt mindenről, hogy csak átverés. Ez viszont nem könnyű, hiszen az élet már olyan sok nehézséget hozott. Ennek a lehetőségnek köszönhetően azonban kicsit kiszakadtam a mókuskerékből, és végre nem csak azt láttam, mi van, hanem azt is, mi lehetne. Ez pedig muszáj ahhoz, hogy tovább tudjak hinni. Abban is megerősített még, a legfontosabb, hogy mi így vagyunk egy család, és amíg együtt vagyunk, addig igazán rossz nem történhet”.

A Hagyd a dagadt ruhát rám! történeteit itt olvashatjátok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top