Család

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

Bevallom, néha hazudok a gyerekeimnek. Ez persze nem tesz jobb anyává (pláne emberré) – de szerintem gonosszá sem. Hiszen minden szülő hazudik néha, és aki azt mondja, hogy nem... nos, ő hazudik a legnagyobbat! Jöjjön most tíz olyan hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik.

1. Ez a rajz gyönyörű!

Naná, hiszen a mi gyerekünk minden egyes megmozdulása tökéletes. De azért legyünk őszinték: a legtöbb gyerekfirka nem nevezhető sem szépnek, sem érdekesnek, de még felismerhetőnek sem. Ha más gyerek csinálta volna, fel se merülne bennünk, hogy bekeretezzük, és örökre megőrizzük. Sőt, ahogy gyűlnek otthon a rajzok, a korábban csodásnak titulált műalkotások többsége is a kukában végzi. Szóval amikor tapsikolva lelkesedünk, az az esetek többségében nem más, mint hazugság – de ártani senkinek sem árt. A gyerek boldog tőle, és mi is örülünk, hogy ha rajzol, mert jól elszórakozik vele, csendben van, és még a finom-motorikája is fejlődik közben. Naná, hogy megdicsérjük!

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

2. Legalább kóstold meg! Ízleni fog!

A gyerek nem hülye, és pontosan tudja, hogy nem fog neki ízleni, sem a brokkoli, sem a spenót, sem más egészséges, ám gyanús külsejű étel, amire megpróbáljuk rábeszélni, ehelyett palacsintát akar, sütit és csokit reggelire, ebédre és vacsorára. Mi viszont a szülei vagyunk, és tudjuk, hogy kötelességünk minél több egészséges zöldséget, gyümölcsöt fehérjét és vitamint is beletömni. A szakemberek szerint tucatszor kell egy ételt megkóstoltatni egy gyerekkel, hogy elfogadja az új ízt – de arról nem beszélnek, hogy a megszokási procedúra természetes velejárója a hiszti, az öklendezés és a látványos undorodás. Minimális az esély arra, hogy a gyerek arca hirtelen felragyogjon, és közölje, hogy jé, ez tényleg csodás. Ezt mind tudjuk. Valószínűbb, hogy az első falat után a száját sem nyitja ki többé. Hiába mondogatjuk, hogy finom. Nem tudjuk becsapni.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

3. Ez a kis bogár jobban fél tőled, mint te tőle!

Aha. Mert az a szőrös lábú hatalmas pók olyan rémültnek tűnik. A darazsak meg különösen rettegnek az óvodásokat meglátva, nyilván azért repkednek a reggelizőasztalunk körül. De tény, valahogy meg kell nyugtatni a hisztérikusan zokogó gyereket, aki összevissza hadonászik, amint meglát egy pár ízelt lábat. Érthető, ha ilyenkor megpróbáljuk felkelteni az empátiáját, a kíváncsiságát, a sajnálatát – és elképzelhető, hogy sikerrel járunk. De attól még nem mondtunk igazat.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

4. Majd holnap megvesszük

Legyünk őszinték: holnap sem fogjuk megvenni. Mert ezer-millió hasonló vacakja van már a gyereknek, és ez is értelmetlen, amiért most nyaggat, ráadásul jó eséllyel elfelejti az egészet, amint kiléptünk a boltból. Bizony, vannak holnapok, amik soha nem jönnek el – de valamiért a legtöbb gyerek simán bekajálja ezt a kamudumát, ami esélyt ad nekünk arra, hogy szépen kihátráljunk a szituációból különösebb hiszti és nagyobb összegű pénz elköltése nélkül.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

5. A Télapó (nyuszi, fogtündér) most is figyel téged!

Tudom, nem szép dolog ezekkel a mesebeli alakokkal riogatni a gyereket, de ezt az aduászt úgyis csak akkor veszi elő az ember, amikor már tényleg pokoli rossz a csemete. Mivel az adott ünnep úgyis eljön, és a gyerek úgyis kap majd akkor egy csomó ajándékot, így nem okoz számomra álmatlan éjszakákat, ha cserébe az én fenyegetésemért kicsit visszafogja a csemetém a tombolást. Végül is az élet nem igazságos: nekem állandóan jónak kell lennem, és még csak ajándékokat sem kapok érte.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik
“Evan, rakj rendet a szobádban! – Fogtündér”

6. Ha megeszed erős leszel és nagyra nősz!

Azt, hogy milyen magas lesz valaki 95%-ban a genetika határozza meg és hacsak nem extrém tápanyaghiányos környezetben nevelünk éhező gyereket, akkor annak, hogy megeszi-e a maradék csirkehúst és párolt zöldséget a tányérjáról, nem sok hatása lesz arra, mekkorára fog nőni. De nem ítélek el senkit, aki él ezzel a frázissal: végül is minden gyerek vágya, hogy nagyobb legyen, ha egy rossz étvágyú, válogatós gyerek egy morzsával is többet eszik ezért, akkor több a haszon, mint a lelki kár.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

7. Eljött az alvásidő!

Tegye fel a kezét, aki egy átkirándult, fárasztó nap után nem mondta még SOHA a gyerekének, hogy eljött a lefekvés ideje, még akkor is, ha más napokon még jó fél óra szabad játék lett volna addig. Hiszen a kisgyerek úgysem ismeri az órát, láthatóan álmos már – és valljuk be, az ilyen napok általában a szülőket is igénybe veszik, ők is szeretnének kicsit pihenni. Senkinek sem ártott még meg, ha fél órával hamarabb került ágyba, és többet alhatott. Eljön majd a nap, amikor örülnének a gyerekeink, ha több alvás jutna nekik. legkésőbb akkor, amikor már ők is szülők lesznek.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

8. Ha nem jössz, itt hagylak!

Dehogy fogjuk ott hagyni! Soha, semmilyen szülő nem hagyja ott a gyerekét, csak azért, mert az leragadt egy kirakat előtt, vagy ezer évig tart felvennie a kabátját, és nem hagyja, hogy segítsünk. A legtöbb, ameddig eljut a legtöbb szülő, hogy kétségbeesetten mantrázza ezt a mondatot, és úgy csinál, mintha elindulna, remélve, hogy a kétségbeesett gyerek szalad majd utána. Veszélyes játszma – mert vagy megijed a gyerek, és jön (tehát elhitte, hogy ott hagyjuk, és az elég szomorú), vagy le se tojja, mert bízik bennünk, és tudja, hogy nem hagynánk ott. Ebben az esetben meg komplett hülyét csináltunk magunkból.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

9. Ha két ember szereti egymást, akkor lesz kisbabájuk

Igen, ez kínos kérdés. Az egész felvilágosítás téma az, és tele van hazugságokkal. És nem is a gólya legnagyobb kamu – azt ma már tényleg csak a legelvetemültebb hazugok veszik elő. De azért sok más dologban sem vagyunk őszinték. Hiszen két embernek akkor is lehet kisbabája, ha alig ismerik egymást, de nagyon részegek. Vagy kiszakadt az óvszer amit használtak. Szóval bonyolult okokból lehet gyereke két embernek, és nem csak az eget rengető szerelem lehet mögötte. De vannak dolgok, amikkel tényleg nem kell tömni egy kisgyerek agyát.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

10. Nem hagyom, hogy bármi rossz történjen veled!

Ó, de jó lenne, ha ez nem lenne hazugság! Ha csak az ágy alatt bujkáló szörnyek miatt kellene aggódnom, amikor átölelem a világ gondjai miatt aggódó gyermekem! De vannak katasztrófák, gonosz emberek, betegségek, balesetek. És hiába is akarom, hiába is próbálom, nem tudom tőlük megvédeni azokat, akiket a legjobban szeretek. Igazából csak egy dolgot ígérhetek: amíg szusz van bennem, amíg mozogni tudok, addig mindent megteszek érte, hogy megvédjem.

10 hazugság, ami minden szülő szájából elhangzik

Még több cikk a gyereknevelésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top