Család

Eltitkolta szkizofréniáját és büntetett előéletét a spermadonor

Jóképű, egészséges, kiemelkedő intellektusú – ezek alapján választotta a spermadonort legalább 36 pár.

Eddig három család indított pert egy amerikai spermabank ellen, miután kiderült, hogy az egyik donor – a ki legalább 36 gyermek biológiai apja – el tudta titkolni előlük mentális betegségét és börtönviselt múltját.

A pert indító egyik pár elmondta, hogy amikor rákérdeztek a spermabanknál a donorok átvilágításának szigorúságára, azt a megnyugtató választ kapták, hogy valószínűleg többet tudhatnak meg náluk az apáról, mint amennyit egy “hagyományos” úton megismert férfiról ki tudnának deríteni.

A 9623-as számú donorra azért esett a választásuk, mert 160-as IQ-ja volt, makkegészségesnek tűnt, és állítólag idegtudományokból doktorált. A spermabank is az egyik legkitűnőbb tulajdonságokkal bíró donorjának tartotta a férfit.

A 9623-as donor roppant népszerű volt
A 9623-as donor roppant népszerű volt

Hét évvel később azért tudták meg a donor nevét, mert a spermabank megszegte a saját titoktartási szabályait, és egyszerűen beleírta a családnak küldött e-mailbe a férfi nevét. Egy gyors guglizás, és meg is volt a sokkoló eredmény: a férfi kibukott az egyetemről, szkizofréniával diagnosztizálták 2002-ben, és mellesleg elítélt bűnöző volt.

A család állítása szerint megosztotta felfedezését a spermabankkal, de azok nem vették ki a donorok közül a férfit. Két másik családdal most 15 millió dollárra perelik a spermabankot.

Forrás: edition.cnn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top