Család

A nemi betegségek hívhatták életre a monogámiát, nem a szerelem

Egy vizsgálat szerint roppant praktikus oka volt annak, hogy őseink a monogámia mellett döntöttek.

A gyakori partnercsere miatt járványszerűen kezdtek terjedni a mindenféle nemi betegségek az őseink körében, akik ezért saját jól megfontolt érdekükben és a szaporulat kedvéért letettek a poligámia örömeiről, állítja egy friss vizsgálat.

A gondok a letelepedéssel és a földművelő-állattartó életre való áttéréssel kezdődtek. Míg korábban a kicsi, néhány tíz fős nomád vadászcsoportokban egy-egy nemi betegség gyorsan lecsengett, és nem volt hatással a népesség egészére, addig a nagyobb populációkban már nagy járványok ütötték fel a fejüket, melyek komoly hatással voltak a termékenységre is, hiszen nem voltak ellenük gyógyszerek, és az állandósuló fertőzések meddőséghez vezethettek.

Egészségben
Egészségben

A monogám férfiak ezért idővel több gyereket nemzhettek, mint azok, akik sok nővel tartottak fenn kapcsolatot, és ők és partnereik is nemi betegségektől szenvedtek. A nem monogám viselkedést pedig azért kezdték büntetni, mert veszélyeztette a népesség egészségét és termékenységet, meg persze így ki lehetett zárni a jóból a férfiak egy részét.

A kutatók mindezt számítógépes modellek segítségével bizonyították be. “A kutatás eredményei azt mutatják, hogy bizonyos természetes tényezők, folyamatok befolyásolják az emberi társadalmak, a szabályok alakulását” – mondta Chris Bauch matematikus, a vizsgálat egyik szerzője.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top