Család

Minden településen lesz bölcsődei ellátás

A 2017 januárjában induló új rendszer értelmében az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a bölcsődei ellátást, ha a településen legalább 40 három év alatti kisgyermek él, és legalább 5 család kérelmezi a bölcsődei gondozást.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár szerint a kormány óvoda- és bölcsődefejlesztésre közel százmilliárd forintot szán, a pénzre két pályázat keretében lehet pályázni: az egyik az egész országra kiterjed, a másik a közép-magyarországi térségre. A támogatást az önkormányzatok mellett egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok vagy az önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások is igényelhetik.

Az államtitkár szerint az új bölcsődei rendszer bölcsődék, minibölcsődék vagy családi bölcsődék alapítása személyi feltételei is rendelkezésre fognak állni, hiszen máris ezer új munkahelyet teremtettek elsősorban nők számára, és a bérek is jelentősen növekedtek.

Tavaly szeptembertől több pénzt szánnak a gyermekétkeztetésre, így mára a gyerekek több mint háromnegyede kap ingyen étkezést a bölcsődékben és óvodákban,  ha még mindig vannak olyan gyerekek, aki éheznek, azért az állam és a szülő egyaránt felelős.

Az EMMI államtitkára a közétkeztetéssel kapcsolatban azt is elmondta, jelenleg ennek a sokrétegű rendszernek az áttekintése folyik, a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban is jobb minőségű, megfelelő mennyiségű, a jelenleginél méltányosabb árú étkezést szeretnének garantálni írja a Magyar Idők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top