Család

Kelén vagy Nergál? Minek nevezzelek, édes kisfiam?

Ízlések és pofonok – ez vonatkozik a névadásra is, de azért vannak nevek, amikről nem tudom elképzelni, hogy bármilyen vezetéknévhez passzolnak, sőt azt sem tudom eldönteni, hogy fiúnév vagy lány. Egyre bővül az anyakönyvezhető nevek listája, úgy érzem, hogy a lehetőségek tárháza végtelen. És a kép egyre riasztóbb…

“Én Hatidzse vagyok, Nergál pedig a bátyám” – pár év múlva akár így is bemutatkozhatnak azok a kisgyerekek, akiknek a legújabb gyöngyszemekből választanak a szüleik keresztnevet. Persze lehet, hogy csak engem zavar, hogy nem tudom eldönteni pusztán a nevekből, hogy fiúnak vagy lánynak adhatók, és nehezen tudnám eldönteni, hogy milyen eredetű maga a név vagy a viselője, hacsak nem derül ki a vezetéknevekből. És igen, emlékszem, hogy Isaura felszabadítására is gyűjtöttek anno pénzt, amikor a brazil sorozat itthon is futott, sőt sokan szerették volna ezt a nevet adni gyerekeiknek. Szóval, ha Szulejmán-őrület van, akkor miért nem Hürrem lett a befutó? Vagy legalább Hürrem is… A testvérek lehetnének mondjuk Kovács Szulejmán és Kovács Hürrem is, ezzel az erővel.

A Berfin nevet konkrétan lehetetlen eldönteni, hogy fiú vagy lány kaphatja, szegény gyereken csak a személyes megjelenés segít majd, telefonba azonban nem lesz egyszerű dolga. Berfin becsapós, ugyanis ez egy lánynév. Telkát sem lesz egyszerű megszokni, sokszor el kell majd magyaráznia, hogy nem, ő nem Tekla, hanem Telka, és nem is Terka. És még így is csomóan azt fogják hinni, hogy egyszerű elírásról van szó.

Mózsinak sem lesz könnyű élete, olyan, mintha egy állatnév ragadt volna rá, remek alkalom lesz a csúfolódásra, szerintem tiszta kitolás ezt a keresztnevet adni egy kisfiúnak.

Minek is nevezzelek? Mondjuk Hatidzsének, mert már ez is anyakönyvezhető!

Ha ez a trend folytatódik, akkor 20-30 év múlva nem lesznek már Irének, Ibolyák, Máriák, Margitok, és végleg eltűnik a régen oly népszerű Béla és Géza is. Persze ezzel a hiánnyal még megbirkóznék, de a helyette adható nevek kissé bizarrnak tűnnek így elsőre. Értem én, hogy a szülők igyekeznek minél jobban hangzó és kevésbé szokványos nevet aggatni a csemetéjükre, de az isten szerelmére, némi jó ízlés és mérlegelés után biztosan nem a Kelénre esne a választásom, sőt a Kratosz se lenne befutó.

Dagobert bácsiról életem végéig a Kacsamesék ugrik majd be, pedig ez is egy teljesen legálisan anyakönyvezhető magyar (?) utónév, szóval hajrá, választék az van bőven, lehet oltári hülye neveket találni a szerencsétlen gyerekeknek. Vulkán, Fajsz, Dasztin, Hiador, Gandalf – és nem viccelek, az olvasmányélmények hatására a nagy varázsló is szerepel a listán, csoda, hogy Óz még nem került ide.

Citta, Csöre, Ividő, Dzsindzser, Evódia, Gunda, Hunorka ezek például lánynevek, bár a Hunorka nekem a Hunor becézett formájának tűnik, de nyilván erről sem kérdeztek meg. Csodálkozom, hogy Bíró Beton vagy Kis Radiátor még nincsen, de ami késik, nem múlik, elnézve a trendet, lesz ilyen is.

Itt olvashatsz többet a keresztnevekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top