Család

Orrspray enyhítheti a szülési fájdalmakat

A forradalmi újítással a kismama kontroll alatt tarthatja a szülés közbeni fájdalmakat.

Az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapítás a szülés alatt az epidurális, azaz gerincközeli érzéstelenítés. Bár ez az injekció jelentősen lecsökkenti a szülés fájdalmait, nem mindegy, mikor adják be a kismamának: ha túl korán, meghosszabbíthatja a vajúdás idejét. Egy új fájdalomcsillapításra szolgáló találmány azonban a kismama kezébe adja az irányítást, és nem jár sok mellékhatással sem.

Orrspray enyhítheti a szülési fájdalmakat

Az orrspray-t a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói fejlesztették ki, dr. Julie Fleet vezetésével. A fő hatóanyaga a fentanil nevű fájdalomcsillapító anyag. Dr. Fleet szerint az orrspray hatékonysága felveszi a versenyt az injekciókkal, viszont kevesebb szédülést és kábaságot okoz, és hamarabb távozik a szervezetből, mint más erős fájdalomcsillapítók. Ráadásul lerövidíti a szülés hosszát, nem okoz szoptatási nehézségeket, és a kisbabára sem veszélyes.

A kismama pedig maga szabályozhatja, hogy mikor használja: ha úgy érzi, hogy a fájdalmak a tetőfokukra hágnak, magának adja be az orrspray-t. A fájdalom effajta kontroll alatt tartása nyugodtabb állapotot is biztosíthat. 

A dél-ausztráliai kórházakban a jövő évben kezdik meg a fentaniles orrspray-k használatát a szülészeteken. 

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top