Család

Új remény a többször elvetélt nőknek

Több évtizednyi kutatás után talán sikerült megtalálni a többszörös vetélések okát.

Sok ezer nőt érintő probléma, amikor egymás után több terhesség is vetéléssel végződik. A kutatók eddig nem találták a jelenség mögött meghúzódó okokat, de most felcsillant a remény, hogy a közeljövőben ez az egészségügyi probléma is kezelhetővé válik. 

Egy angol kutatócsoport 183 érintett nő – mindőjük legalább háromszor elvetélt – méhének belső rétegéből vett szövetminták elemzése során azt találta, hogy mindegyiküknél hiányoznak az őssejtek a szövetből. A kutatók szerint e miatt a méh sejtjei idő előtt elöregszenek, így nem képesek rendesen felkészülni a terhességre. Más szóval, a méh belső rétege már a teherbe esés előtt sem megfelelő állapotú.

A többszörös vetélés iszonyú lelki teher
A többszörös vetélés iszonyú lelki teher

A feladat most kettős: ki kell dolgozni egy módszert, amivel még a terhesség előtt szűrni lehetne a többszörös vetélésre hajlamos nőket, valamint kifejleszteni egy olyan gyógyszert vagy kezelést, amivel megelőzhető a vetélés. Mindkettőre vannak már ígéretes próbálkozások.  

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top