Család

Ezek a gyerekekre legveszélyesebb tárgyak

A balesetin dolgozó gyerekes orvosok kétszer is meggondolják, tartanak-e az otthonukban az alábbi tárgyakból, de legalábbis jobban odafigyelnek rájuk.

Egy kisgyerek a leggondosabb szülő mellett is szinte bármikor képes életveszélyes helyzetbe sodródni vagy egy tárgyat veszélyes módon “felhasználni”, van azonban néhány tárgy, ami kiemelkedően gyakran válik baleset forrásává.

Trambulin. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mivel védőháló van a trambulin körül, nagy baja nem eshet odabent a gyereknek. A baleseti statisztikák azonban nem ezt mutatják: különböző törések, ficamok, nyaksérülések írhatók a gyerekek körében roppant népszerű játék számlájára.

Hiába a védőháló, a trambulin mégis gyakori balesetforrás
Hiába a védőháló, a trambulin mégis gyakori balesetforrás

Gombelemek. Fényesek, kicsik, mágnesként vonzzák a picit gyerekeket, akik előszeretettel le is nyelik a gombelemeket. Két okból is veszélyes ez: ha elakad a nyelőcsőben, fulladáshoz vezethet, az elem belsejéből esetlegesen kijutó sav pedig súlyos, maradandó károsodást eredményezhet a nyelőcsőben.

Medence. Ezt nem kell sokat magyarázni: ahol úszómedence van, mindig fennáll a potenciális életveszély a gyerekekre nézve. Arra viszont sokan nem gondolnak, hogy az egészen kicsi, akár csupán húsz centi mély kerti díszmedencékbe is simán bele tud fulladni egy kicsi gyerek.

Az asztalhoz húzott etetőszék. A lista meglepetése. Állítólag gyakori baleset – ami sok esetben végződik fejsérüléssel, akár koponyatöréssel –, hogy a nem megfelelően stabil etetőszéket a gyerek a lábát az asztal széléhez támasztva felborítja, miközben benne ül.

Gyógyszerek. A leggyakoribb gyerekbalesetek egyike, hogy a hanyag módon kint felejtett fájdalomcsillapítókat, egyéb gyógyszereket megkóstolják a gyerekek.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top