nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Férjes asszonnyal levelezett II. János Pál pápa

Férjes asszonnyal levelezett II. János Pál pápa

II. János Pál pápa férjes asszonnyal levelezett harminc éven át. Az évek során több száz intim levelet váltottak egymással.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Az intim levelekben nincs arra utaló jel, hogy II. Pál pápa megszegte volna a cölibátust, ugyanakkor érzelmileg biztosan közel kerülhetett az asszonyhoz. A házasságban élő Anna-Teresa Tymieniecka szerelmes lehetett a férfiba.

Barátságuk 1973-ban kezdődött, amikor Anna-Teresa egy filozófiai könyv kapcsán találkozott Karol Wojtyla bíborossal. A könyvet a leendő egyházfő írta. A találkozás idővel mély barátsággá alakult, levélben tartották a kapcsolatot egymással. Az első levelek még udvarias formában íródtak, ahogy a barátság mélyült, úgy vált a hangnem is egyre intimebbé.

1976-ban az Egyesült Államokba utazott a bíboros egy katolikus konferenciára, ekkor személyesen is találkozhattak, az asszony meghívta őt New Englandben lévő otthonába. Családjával együtt látta vendégül a leendő pápát. A közös kirándulásokról, az együtt töltött időről fotók is készültek. Wojtyla “Isten ajándékának” nevezte az asszonyt egyik levelében. A filozófusnő pedig “elszakítva érezte magát” az 1978-ban pápának választott Wojtylától.

Anna-Teresa Tymieniecka
Anna-Teresa Tymieniecka

A lengyel származású, amerikai filozófusnő, Anna-Teresa Tymieniecka 2014-ben halt meg, éppen abban az évben, amikor II. János Pált szentté avatták. Leveleit a Lengyel Nemzeti Könyvtárban őrzik. Az egykori pápa leveleit a BBC hozta nyilvánosságra.

Közös kiránduláson a filozófusnő és a leendő pápa
Közös kiránduláson a filozófusnő és a leendő pápa
A Vatikánban látogatta meg az asszony II. János Pált
A Vatikánban látogatta meg az asszony II. János Pált

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon