Család

Csodákat tesz a felolvasás a gyerek agyával

Egy jó pedagógus szinte biztosan kiszúrja az elsősök közül, kik azok a gyerekek, akiknek valószínűleg gyakran olvasnak a szüleik. Nem véletlenül.

Régen a meseolvasás és a történetmesélés volt a gyerekek szórakoztatásának egyik legfontosabb módja, de a tévé sok családból teljesen kiszorította a meseolvasás intézményét. És ez nagy baj, mert – amellett, hogy elveszítünk egy lehetőséget a meghitt együttlétre – mesehallgatás közben a gyerekek agya lázas tempóban fejlődik, több területen is.

Beszédkészség és szókincs. A felolvasás nemcsak a gyerek szókincsét bővíti, de minden téren javítja a beszédkészségét. Az ilyen gyerekek például jobban hangsúlyoznak, árnyaltabb a nyelvezetük, dallamosabban beszélnek.

Az olvasással csak nyer a gyerek
Az olvasással csak nyer a gyerek

Eltérő agyi aktivitás. MRI-vel kimutatták, hogy azoknál a 3–5 éves gyerekeknél, akiknek gyakran felolvasnak odahaza, nagyobb aktivitást mutatnak mesehallgatás közben az agy vizuális képzeletért és a beszédértésért felelős területei.

Megágyaz a későbbi olvasásnak. Akiknek sokat olvastak kiskorukban, később maguk is szívesebben vesznek könyvet a kezükbe, aminek a hasznát talán nem kell sokat ecsetelni.

Forrás: awesometips

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top