Család

Az akaratos, önző gyerek a nevelés kudarca

Senki sem szeretné, ha akaratos, önző felnőtté cseperedne a gyereke. Ha mégis így történik, akkor főként a nevelésében kell keresni az okokat.

Aki nem szeretné, hogy a gyerekének hamar meggyőződésévé váljon, hogy ő a világ közepe, iktasson be néhány plusz nevelési elvet a többi közé.

Szabj korlátot az élvezetes tevékenységeknek! A gyerek életének sem kell csak játéknak és mesének lenni. Őt magát is elbizonytalanítja, ha nincsenek korlátok. Legyen megszabott ideje és időtartama a tévénézésnek, a számítógépes játéknak és a többinek.

Korlátokra szükség van
Korlátokra szükség van

Ne titkold el előle a hiányosságait! Nem kell az orra alá dörgölni, miben nem olyan jó, de felesleges mindentől elájulni, amit csinál, vagy dicsérni a csodálatos énekhangját, amikor legszívesebben befognánk a fülünket. Ugyanakkor buzdítsuk arra, hogy ami fejleszthető, abban próbáljon meg jobbnak lenni.

Ne vedd át tőle a felelősséget a tetteiért! Az egyik legfontosabb dolog, amit megtaníthatunk a gyereknek, hogy vállalja a tettei következményeit. Minden szülő ösztönösen óvná a gyerekét mindentől, de gondoljuk végig, hosszú távon is jót teszünk-e ezzel.

Tanítsd meg a pénz és a munka értékére! Sok gyerek azt hiszi, a pénz csak úgy jön, korlátlanul az automatából. Minél hamarabb el lehet kezdeni elmagyarázni nekik, mekkora terhet jelent egy drága holmi megvétele, mennyi munka van egy adott összeg megkeresése mögött. Nyilván nem a család anyagi problémáinak terhét kell a vállára rakni, de a grandiózus követeléseknek határt kell szabni.

Forrás: awesometipps.pw

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top