Család

Így nevelj a kislányodból boldog, magabiztos nőt

Lányt nevelni manapság nem is olyan egyszerű dolog. Egyre jobb a nők helyzete, már bármit elérhetnek szinte, mint a férfiak, mégis a szorongás és depresszió a lányokat jobban fenyegeti, mint a férfiakat. Ezért ha lánygyerekünk van, akkor sokkal tudatosabban kell őt felkészíteni az életre.

A lányos szülők előtt ott áll a feladat, hogy ebben a világban neveljenek olyan önbizalommal teli nőket, akik majd megállnak a lábukon, függetlenek és erősek tudnak lenni, miközben megőrzik a nőiességüket. Ma a tanulás kérdéskörében már minden a lányok rendelkezésére áll, ugyanazt tanulhatják, mint a fiúk, olyan diplomát szereznek, amilyet csak akarnak, és olyan erős női példaképek állnak már előttük, akikre akár helyettünk is felnézhetnek.

Sajnos azonban a tanulmányok azt mutatják, hogy bár a nők is tökéletesen elbírnak bármilyen feladattal, náluk a teljesítmény növekedésével megnő a stressz, szorongás és depresszió szintje is. A Substance Abuse and Mental Health Services Administration kutatásában azt találták, hogy a lányoknak háromszor annyi depresszív epizódjuk van, mint a fiúknak, és ez a szám egy iskolaév alatt megtriplázódik. Egyszerűen fogalmazva ez annyit jelent, hogy miközben a lányok mindent elkövetnek, hogy kihozzák magukból a legjobbat, egyáltalán nem élvezik, amit csinálnak. Szülőként az a feladatunk, hogy megtanítsuk nekik, hogyan lehet örömmel leküzdeni az előttük tornyosuló akadályokat. Elsősorban boldog legyen, utána jöhet a siker.

Krystin Kusek Lewis, a How Lucky You Are című bestseller írója járta körbe a lányok önbizalmának kérdéskörét szakértők bevonásával, ami alapján az alábbi főbb pontokat találta a legfontosabbnak. Ha ezeket követjük, segíthetünk lányainknak, hogy boldog, önbizalommal teli felnőtt nővé cseperedjenek.

Így nevelj a kislányodból boldog, magabiztos nőt

Tudd, mekkora hatással vagy rá

Ahogy a saját lányaimon is látom, azt támasztják alá a kutatások is: a kiskamasz korosztály 63 százalékának az anyja a példakép, és 48 százalék először anyához fordul tanácsért. A kisebb lányok pedig még inkább függenek az anyjuktól, számukra az anya jelenti a biztos pontot az életben. Ha így nézzük a dolgot, akkor itt az ideje, hogy összekapjuk magunkat, mert ezek szerint ha magabiztos, önbizalommal teli, boldog nőt akarunk nevelni a lányainkból, akkor magabiztos, önbizalommal teli és boldog nőnek kell lennünk anyaként. Nincs többé önostorozás, hogy de nagy a fenekünk, és nem lehet több félelemből döntés, ami azért születik, mert nem bízunk a képességeinkben.

A szakértők szerint ezen túl az egyik legfontosabb az lenne, hogy hagyjuk abba a pletykálást. Méghozzá azért, mert könnyen lehet a pletykás anyukák lányaiból a következő bántalmazó nemzedék. Nem áll meg az iskolai bántalmazásnál ez a jelenség, amikor összesúgnak a másik háta mögött és kibeszélik, híreket terjesztenek róla, hanem viszik magukkal felnőttkorukra is. Ki akarná, hogy az ő lányából váljon az osztály, majd a társadalom gonoszkodó lánya? Ahogy nyilatkozunk embertársainkról, azt fogják eltanulni, úgyhogy kénytelenek leszünk odafigyelni mostantól a szavainkra és pletykáinkra.

De nemcsak azon múlik minden, hogy mit mondunk, hanem azon is, hogyan mondjuk.

A nők hajlamosak határozatlanabbul, akár kérdésekben fogalmazni, ami nem mutat magabiztosságot. Ha mondunk valamit, akkor azt teljes meggyőződéssel tegyük, vegyük komolyan saját magunkat és a mondandónkat. Bátorítsuk lányainkat, hogy ők se használjanak például kisbabás hangot, ha épp kérni akarnak valamit vagy bizonytalanok valamiben. Ha mondanak valamit, az legyen megmondva.

A harmadik tényező pedig minden más, amit nem mondunk ki szavakkal, de közvetítünk a testbeszédünkkel, mimikánkkal. Ezzel leginkább a pozitív testképet tudjuk alakítani bennük. Egy 2000 anyukát bevonó kutatásban találták azt, hogy a 7 év alatti lányok már értik, hogy anya azért húzza be a hasát, mert kövérnek érzi magát. Ahelyett, hogy a hasleszorító bugyikat és egyéb trükköket tanítanánk nekik, inkább lendüljünk mozgásba. Ha azt látja a lányunk, hogy elkezdünk tornázni a nappali szőnyegén, vagy táncolunk vele, esetleg megmásszuk együtt a dombot a játszótéren, akkor azt tanulja el tőlünk, hogy szeretettel használjuk a testünket, nem pedig ellenségként kezeljük.

Az anyukák mellett pedig ott vannak az apukák, akiknek szintén fontos szerepük van abban, hogy a lányoknak legyen önbizalmuk.

Azok a lányok, akik nem kaptak elég figyelmet és szeretetet az apukájuktól, felnőve folyton a férfiak felé igyekeznek megfelelni, nemcsak párkapcsolatban, hanem munkában is. Ezért apa – vagy egyéb apafigura, ha apa nincs a képben – kulcsfontosságú, hogy kommunikálja a lánya felé a szeretetét. Mert valamiért a gyerekeknek anya szeretete természetes, sőt elvárható, de apától bizonyíték kell rá.

Apa ne fukarkodjon a dicséretekkel és közös programokkal, mert ezeken keresztül tudja a legjobban a lánya tudtára adni, hogy értékeli és elismeri őt, mint embert. Az elvált apukák élnek általában abban a tévhitben, hogy nekik vajmi kevés hatásuk van bármire a gyerekek nevelésével kapcsolatban, de az önbizalom építésének szempontjából szinte ugyanaz a helyzet, mintha együtt élnének velük.

Így nevelj a kislányodból boldog, magabiztos nőt

Segíts neki, hogy különlegesnek érezze magát

Rossz hír, hogy az általános iskola első osztálya és középiskola között a lányok önbizalma 3,5-szer nagyobbat esik, mint a fiúké. Mit lehet tenni? Már egészen kicsi kortól hangsúlyozni kell, hogy ő egy különálló személyiség, egyedi és megismételhetetlen. Hogy amit ő gondol a világról, az számít, és hogy nyugodtan hallgasson a belső hangjára. Amikor majd kamaszkorba ér és leválik rólunk, akkor találkozik olyan választási lehetőségekkel, hogy menjen a többiek után birka módon, vagy akár a többséggel szemben is kiálljon azért, amit jónak lát. Ha önmagában biztos lábakon áll, tudja magáról, hogy minden körülmények között értékes emberi lény, akkor könnyebben veszi majd az akadályokat a kamaszkori nyomás alatt és nem megfeleléskényszerből hoz döntéseket.

Az egyediség, különlegesség érzését azzal is növelhetjük, hogy nagy hangsúlyt fektetünk azokra a tevékenységekre, amiket szeret csinálni, amikben tehetségesnek, jónak érzi magát. Bátorítsuk, adjunk a kezébe könyveket, járjon rajzórára, ha épp az hozza lázba, vagy akár focira, ha abban érzi jól magát. Ahelyett, hogy ráerőltetnénk a balettórát és a hegedülést, inkább hallgassuk meg, mit szeretne ő maga, és hagyjuk szabadon választani, majd támogassuk a döntésében és teremtsünk neki lehetőségeket a gyakorlásra.

Dicsérd a tökéletlenségeit

Talán meglepő, de az, ha engedjük nekik, hogy hibázzanak, az egyik legjobb módja az önbizalom-építésnek. A lányok hajlamosabbak arra, hogy perfekcionistává váljanak, s ha csak a “jó kislány” viselkedést dicsérjük, akkor hamar megtanulják, hogy a hibázás azt jelenti, hogy ők nem elég jók. Ez a “jó kislányság” az egyik legnagyobb kerékkötője az egészséges önbizalomnak. Mutassuk meg a lányainknak, hogy a kudarc az élet normális velejárója.

Beszélgessünk velük sokat arról, hogy mi milyen sok dolgot elbaltáztunk életünk folyamán onnan kezdve, hogy összetörtük ügyetlenségünkben a telefont, egészen odáig, hogy rossz fiút választottunk és összetörte a szívünket. És hagyjuk, hogy ő is elkövesse a maga kis lükeségeit. Például bízzunk rá egy olyan egyszerű feladatot, mint a tojásfőzés, és ne szóljunk rá, ha rosszul csinálja. A saját hibáiból tanul a legtöbbet, nekünk pedig nem szabad megoldanunk helyette minden problémát. Még jobb, ha a hibákat együtt követjük el, mondjuk egy közös főzés során, amikor megtanulhatja azt is, hogyan nevessünk a saját kudarcainkon.

A társasági önbizalom fontos

A konfliktusok egészen pici korától már elérik a lányunkat, amint először homokozik együtt más gyerekekkel, máris érheti inzultus, ha valaki el akarja venni tőle a lapátját. Ez pedig csak fokozódik az évek folyamán, úgyhogy rendkívül fontos, hogy az önbizalmuk szilárd legyen társaságban. Az agresszió, konfliktus elkerülhetetlen az életükben, nekünk azt kell megtanítani nekik, hogy hogyan kezeljék jól az ilyen helyzeteket. Elsősorban úgy, hogy az érzelmeik kifejezésére tanítjuk őket. A lányok hajlamosabbak arra, hogy lenyeljék a “rossz” érzéseiket, mintha azt gondolnák, hogy nekik mindig boldognak kell mutatni magukat, ezért a düh, ijedtség vagy irigység bennük ragad. Fontos, hogy megtanítsuk nekik, hogy ha idegesek vagy mérgesek valami miatt, akkor az nem rossz, hanem csak annyit jelent, hogy ez a dolog fontos nekik, és ennek nyugodtan adjanak is hangot.

Így nevelj a kislányodból boldog, magabiztos nőt

Úgy tudjuk elérhetővé tenni számukra a negatív érzéseket, ha mi magunk mondjuk el nekik, mi tesz minket idegessé, mitől válunk frusztrálttá. Vagy a kicsikkel bábozhatunk, lehet szomorú az a báb, megkérdezhetjük, mit javasol a kislányunk, hogyan vigasztaljuk meg. Amikor pedig konfliktussal kerül szembe – nem hívják meg egy szülinapi partira oviban –, akkor ne kicsinyítsük a problémáját, hogy ez nem akkora ügy, mert azzal csak azt tanítjuk, hogy az érzései nem fontosak. Beszélgetni kell vele az ilyen helyzetekről, azon melegében bátorítani kell, hogy fejezze ki az érzéseit.

Az is jó taktika, ha valamilyen csoportba járatjuk a lányunkat, kipróbálhat valamilyen csapatsportot például, vagy hetente eljárhat egy kreatív foglalkozásra. A lányok különösen szeretik és büszkék rá, ha csapatmunkában, közösen más gyerekekkel érnek el valamilyen teljesítményt, még ha ez egy olyan egyszerű dolog is, mint együtt festeni egy képet. A csapatsportok pedig kifejezetten jót tesznek a lányoknak társaság szempontjából, mivel közösen élik át a nyereséget és veszteséget, amiből megtanulják jól kezelni a kudarcaikat. Ez pedig a jövőjükre nagy hatással lehet, amikor majd a karrierjüket építik, és fontos lesz, hogy jól tudjanak együttműködni másokkal és jól vegyék a buktatókat.

Természetesen a legfontosabb önbizalom-építő mind közül csakis egy lehet: a feltétel nélküli szeretet. Enélkül semmilyen praktikával sem tudunk önbizalmat önteni beléjük. A gyerekeknek mindenekelőtt az számít, hogy erre a három kérdésre mi a szüleik válasza: “Mit gondolsz rólam? Megértesz engem? Milyen reményeket fűzöl hozzám?” Ezt a három kérdést, ha kielégítően meg tudjuk nekik válaszolni úgy, hogy azokban a válaszokban szeretet van, akkor a lányainknak fényes és boldog jövője lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top