Család

Szlovéniában engedélyezték a meleg párok házasságát

Szlovéniában engedélyezték az egynemű párok házasságát. Az ország az első a kelet-európai régióban, ahol a melegek hivatalosan is egybekelhetnek.

A szlovén parlament 51 igen szavazattal 28 ellenében fogadta el a tervezetet, amelynek értelmében ezentúl nem tesznek különbséget jogilag az ellenkező vagy azonos neműek házassága között. Hasonló törvényt eddig 11 európai országban és az Egyesült Államok 37 államában hoztak.

A törvény ellen korábban a vallási közösségek is felszólaltak, a katolikus egyházat ebben az iszlám és az ortodox egyház is támogatta. A szlovén püspök nemrég kijelentette, csalódott, hogy a törvénytervezetet a kormányzó koalíció is támogatja. A meleg párok házasságát érvényesítő törvényt ellenzők bejelentették, népszavazást indítványoznak az ügyben. Ez azonban nem lehetséges a törvényt támogatók szerint, néhány évvel ezelőtt ugyanis az alkotmánybíróság korlátozta a népszavazás kiírását olyan jogi rendelkezésekről, mint az emberi jogok vagy a pénzügyi kérdések.

Kedden kétezer ember tiltakozott a parlament előtt a meleg párok örökbefogadási joga ellen a hagyományos családmodell átgondolását és újradefiniálását követelve – írja a NOL.hu.

Szlovéniában házasodhatnak a melegpárok

További cikkek meleg párok házasságáról az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top