Család

Sikeresebb felnőtt lesz a visszabeszélő gyermek?

A lányom 6 éves. Nem panaszkodhatom, igazán jó gyerek. Igyekszem is gyerekkort biztosítani neki. Korlátok közt, de engedélyezek bármit, ami nem veszélyes.

Azonban természetesen vannak elvárásaim. Ha azt mondom, ebéd, együnk, ha azt mondom indulás, készülődjünk, ha azt mondom, alvás, aludjunk, és a többi, gondolom nem kell magyaráznom. Szóval, ha kérek valamit – csinálja. És akkor jön a nem. Zsigerből és azonnal, látszólag gondolkodás nélkül rávágja a gyerek. Ellentmond, ellenkezik. Nekem meg ilyenkor kell nagyon összeszednem magam, hogy higgadt tudjak maradni, és elmondjam újra, aztán újra, aztán megint a kérést anélkül, hogy kiabálni vagy vicsorítani ne kezdenék.

Sikeresebb felnőtt lesz a visszabeszélő gyermek?

Mit rontottam el? – kérdezem magamtól. – Miért kell ennek a gyereknek folyton ellenkezni? Pedig ez az ellenkezés ebben a korban normális gyermekkori fejlődés. A gyerekek szeretnék az irányítást a saját életük felett megszerezni. Tárgyalnak – a maguk módján. S jusson csak eszünkbe, a tárgyalás képessége a felnőtt létünk kulcsfontosságú pontja. S gyermekeink ezt a képességet gyakorolják – rajtunk. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyermekünk önálló, nyomás alatt jól teljesítő, önmagáért harcolni tudó, jó kiállású felnőtt legyen.

Ehhez meg kell ismerniük önmagukat, tiszteletet, fegyelmet kell tanulniuk, s meg kell tanulniuk felelősséget vállalni saját tetteikért. Természetesen a tanulási folyamat már gyermekkorban elkezdődik. És ez bizony azzal jár, hogy rajtunk, szülőkön gyakorolnak – és folyton ellenkeznek.

A folytatásért kattints Kiss Emese caféblogjára!

Olvass még gyerekekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top