Család

Érzelmes levelet írt újszülött lányának a Facebook alapítója és felesége

Mark Zuckerberg és Priscilla Chan nyílt levélben jelentette be, hogy a tulajdonukban lévő Facebook-részvények 99 százalékát jótékony célra adományozzák. Mindezt az "emberiség előrelépése" érdekében teszik.

A levél apropója, hogy több vetélést követően most született meg a pár első gyereke, Max Chan Zuckerberg. A kislányról édesapja Facebook-oldalán látható az első fotó, a nyílt levél mellett. A büszke szülők azért döntöttek a Chan Zuckerberg Initiative nevű alapítvány létrehozása mellett (amelynek saját tulajdonukban álló részvényeiket adományozták), mert a levél szerint erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy a jövő generációinak egy jobb világot hagyjanak itt, mint amibe maguk születtek.

Mark Zuckerberg, Priscilla Chan és újszülött lányuk Max Chan Zuckerberg (Fotó: Mark Zuckerberg/Facebook)
Mark Zuckerberg, Priscilla Chan és újszülött lányuk, Max Chan Zuckerberg – fotó: Mark Zuckerberg / Facebook

“Szerintünk minden élet ugyanannyit ér, ebbe pedig beletartoznak azok is, akik a jövő generációit képviselik – áll a levél elején. – A társadalmunk kötelezettsége, hogy azoknak az életére is gondoljon, akik még nem érkeztek meg ebbe a világba, nem csak azokra, akik már itt vannak. Azonban most még nem mindig így használjuk fel az erőforrásainkat, és nem a legnagyobb lehetőségekre és a legégetőbb problémákra koncentrálunk, amelyekkel a te generációdnak szembe kell majd néznie. Gondoljunk például a betegségekre. Ma a társadalom ötvenszer annyit költ a betegek ápolására, mint amennyit olyan kutatásokba fektetünk, amelyek célja, hogy a betegségeket eleve elkerüljük.”

Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about…

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, 1 December 2015

A Zuckerberg szülők szerint az egészségügy fejlődésének köszönhetően a következő évszázadban a legtöbb mai komoly betegséget – szívbetegség, rák, stroke, idegrendszeri és fertőző betegségek – képesek leszünk gyógyítani, megelőzni vagy megfelelően kezelni.

“Ha a társadalom összefog, egy sokkal jobb világot hagyhatunk a ti generációtokra – összegzik a büszke szülők. – Azt reméljük, hogy a ti generációtok két dologra koncentrál majd: az emberiségben rejlő lehetőségek kiaknázására és az egyenlőség eszméjének terjesztésére. Előbbi annyit jelent, hogy feszegessük az emberi élet nagyszerűségének határait. Vajon képesek lesztek százszor annyit tanulni és megélni, mint ma? Képes lesz-e a generációnk megfékezni a betegségeket, hogy ti hosszabb és egészségesebb életet élhessetek? Össze tudjuk-e kapcsolni a világot, hogy hozzáférjetek minden gondolathoz, emberhez és lehetőséghez? Képesek leszünk-e kiaknázni a tiszta energiát, hogy olyan dolgokat találhassatok fel, amelyekre nekünk ma nincs kapacitásunk, mivel a környezetünk védelme köt le minket? Képesek leszünk-e termékeny táptalajt adni a vállalkozásoknak, hogy bármilyen üzletet felépíthessetek, és bármilyen kihívást meg tudjatok oldani, hogy békét és gazdagságot hozzatok a világba?” – teszi fel a kérdést Zuckerberg és Chan.

Hosszú távú befektetés

A Facebook-alapító és felesége elismerik, hogy rövid távon nem lehet jelentős eredményeket elérni, ezért 25, 50, vagy akár 100 éves befektetésekben is gondolkodnak, hogy fejlettebb technológiát, nyitottabb társadalmat, gondolkodó embereket és fenntarthatóságot hagyjanak hátra.

“Annak érdekében, hogy a te generációd egy jobb világban éljen, rengeteg dolog van, amit a mi generációnknak meg kell tennie – írják a szülők. – Ezért ma anyukád és én elkötelezzük magunkat, hogy életünk hátralévő részében hozzájáruljunk ezeknek a kihívásoknak a megoldásához. Továbbra is én leszek a Facebook vezérigazgatója, sok-sok éven át, azonban ezek a kérdések túl fontosak ahhoz, hogy addig várjunk a megválaszolásukkal, amíg meg nem öregszünk. Fiatalon kezdjük, hogy életünk során is láthassuk már az eredményeket. Ahogy te most megalapítottad a Chan-Zuckerberg család új generációját, mi is megalapítjuk a Chan Zuckerberg Initiative-ot […] és Facebook-részvényeink 99 százalékát – jelenleg mintegy 45 milliárd dollárt – ajánljuk fel erre a célra. Tudjuk, hogy ez egy csekély hozzájárulás azokhoz az erőforrásokhoz és tehetségekhez képest, amelyek már ezeknek a problémáknak a megoldásán dolgoznak. De mi is szeretnénk megtenni a magunkét, és együtt dolgozni másokkal.”

“Max, szeretünk és hatalmas felelősséget érzünk, hogy egy jobb világot hagyjunk hátra neked és a más gyerekeknek. Kívánjuk, hogy az életedben legyen annyi szeretet, remény és öröm, mint amennyit tőled kapunk. Alig várjuk, hogy lássuk, mit hozol majd ebbe a világba. Szeretettel, anya és apa” – zárul a nyílt levél, amelyet cikkünk megjelenésekor több mint 944 000 ember lájkolt, köztük Shakira és Arnold Schwarzenegger. Az első kommentet pedig Melinda Gates, a Microsoft-alapító Bill Gates felesége írta, akikkel Zuckerbergék nagyon jóban vannak.

További cikkek a Facebook alapítójáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top