Család

Menzaügy: ellenőrzik az ország menzáit

Ahhoz képest, hogy az országban több száz helyen főznek immár az egészséges táplálkozást garantáló előírások szerint, elenyésző számú panasz fogalmazódott meg az ízek miatt – vélik az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

A menzákat ellenőrző hatóságok azt is megvizsgálhatnák, kellően ízletes ételeket készítenek-e a gyermekétkeztetésben részt vevő konyhák – írja a Magyar Idők. Mint Rétvári Bence államtitkár elmondta, a menzareform célja nem a hirtelen sóelvonás volt, hanem az, hogy a mai hétéves gyerekek 2021-ig fokozatosan szokjanak hozzá az egészségesebb ételekhez, ízekhez.

Jönnek a menzaellenőrzések

“Az utóbbi időkben bebizonyosodott, hogy az új előírások szerint is lehet ízletesen főzni, erre hozható fel példaként az a számos mintamenza, ahol már évek óta az új módszer alapján készítik az ételt. Akad persze néhány olyan konyha, ahol – a panaszok szerint – az iránymutatások mentén nem tudják finoman elkészíteni a fogásokat. Úgy gondolom, ennek okait ki kell deríteni, a megfelelő fórumok pedig a menzákat ellenőrző hatóságok lehetnének” – hangsúlyozta.

Ellenőrzik az ország menzáit

Véleménye szerint néhány panasz nem teszi kétségessé a program célját. “Már csak azért sem, mert több száz konyha képes felszolgálni olyan ételeket a gyerekeknek, amelyek egészségesek és ízletesek is egyszerre. Azért, hogy a problémákat minél hamarabb magunk mögött hagyhassuk, a tárca november közepén leült egyeztetni a közétkeztetési vállalatok képviselőivel” – mondta el Rétvári.

Olvass még a menzareformról az NLCafén:

  • Menzaügy: éljen a vasfű, ami alkalmas a só felváltására
  • Aki nem kéri a reformmenzát, a napköziben sem maradhat
  • Éhes gyerekek, felháborodott szülők, titkos sótartók – ez a menzareform

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top