Család

Erre figyeljetek: így csalnak ki idősektől pénzt

"Jó napot, az unokája balesetet okozott, azonnal kellene adnia 1 millió forintot" – ilyen szöveggel hívta fel egy ismerősöm nagyapját egy csaló. Karácsony előtt pedig megnő az ilyen gusztustalan csalások száma.

 “Csütörtökön délután egy nő felhívta a 83 éves nagypapámat azzal a kérdéssel, hogy van-e autót vezető unokája. Miután a nagypapám igent mondott, a nő közölte, hogy az unokája kórházban, az intenzív osztályon van, de a nagyobb baj, hogy egy kisgyerek életveszélyesen megsérült miatta, és bár nem akar a sajtóhoz fordulni, de a nagypapám azonnal fizessen 1 millió forintot, hogy elsimítsák az ügyet” – meséli az ismerősöm, akinek nagy szerencséjére pont ott volt az édesanyja is a nagypapa mellett.  “Ő azonnal átvette a telefont, és közölte a nővel, hogy felhív engem és a kórházat is, hogy érdeklődjön az állapotom felől. Ekkor a nő letette a telefont. Egyrészt undorító bárkinek az egészségi állapotával szórakozni, másrészt felháborító, hogy így akarnak pénzt kihúzni idős emberekből, akik egy ilyen helyzetben annyira meg tudnak ijedni, hogy mindenüket odaadják a hívónak.”

Csalások Magyarországon:

Karácsony előtt pedig – milyen meglepő megnő az ilyen hívások száma. Érdemes tehát felkészíteni az idős rokonokat, bármilyen abszurdan hangzik is.

Az egyik kollégámat szombaton hívta fel egy ismeretlen, miszerint az egyik nagy  telekommunikációs cégnél dolgozik, és örömmel tudja, hogy a kollégám nyert egy autót. Ezután hosszasan sorolta a kocsi jellemzőit, majd 10 perc után közölte, hogy akkor most elindul egy munkatársa, akinek át kellene adni 50 ezer forintot, ez ugyanis a nyeremény utáni illeték. Ezen a ponton nyilván a kollégám is kisebb mosolygás után “lemondott a nyereményről”.

Idén tavasszal pont az ilyen csalások miatt kisfilmet is forgatott a rendőrség. “A csalás” című, nem Oscar-díjas alkotásban Fodor Zsókát próbálják meg átverni a gazemberek. Oké, ezen a filmet csak mosolyogni tudunk, de az üzenet átadása a két említett eset miatt is tényleg fontos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top