Család

Nem alszik a gyerek? Az álmos nyuszi megoldja

Bombasiker a könyv, ami állítólag percek alatt elaltatja a legizgágább gyerkőcöt is – a kipróbáló szülők ódákat zengenek róla. Utánajártunk, vajon mi az álmos nyuszi titka.

Amikor először találkoztam a hírrel, hogy egy svéd pszichológus olyan mesekönyvet írt, amitől bármilyen gyerek pillanatok alatt álomba zuhan, nos, továbbgörgettem a hírfolyamot. Merthogy nem ez az első olyan “bombabiztosnak” beállított módszer, ami egy gyakori gyerekneveléssel kapcsolatos problémára ígér azonnali megoldást. Aztán meg nem működik. Ahogy az a bizonyos “zsebkendős” módszer az utóbbi hónapokból, ami százból, jó, ha egy gyereknél beválik.

De azért csak nem hagyott nyugodni a dolog. Egyre az járt a fejemben, hogy mi van, ha ez a könyv kivételesen tényleg jó, hiszen “mégiscsak egy pszichológus írta”. Saját gyerek híján “majdnem” sógornőmet kérdeztem meg, hogy ha novemberben majd nálunk is megjelenik, kipróbálná-e a sikerkönyvet egyéves kisfiával. Amikor nem zárkózott el a dologtól, eldőlt, hogy utánajárok, működhet-e az agyba-főbe dicsért könyv a gyakorlatban is.

A szerzőt saját édesanyja ihlette

A rövidesen itthon is megjelenő Aludj el szépen, Bendegúz! ( a könyv angol címe: The rabbit, who wants to fall asleep) Carl-Johann Forsen Ehlrin munkája, aki Svédországban neves nyelvész, viselkedéskutató, és nem mellesleg pszichológus. Hosszú éveken át kizárólag vezetéselmélettel foglalkozott, menedzsereknek tartott előadásokat és írt önsegítő könyveket, innen nyergelt át a mesekönyvek világába.

A Telegraphnak azt nyilatkozta, a nyuszis könyvhöz édesanyja adta az ötletet, mikor az egyik többórás közös utazásuk alatt a beszélgetés közepén álomba szenderült. “Utána kezdtem el gondolkodni, hogyan használhatnám fel a pszichológiai technikáimat a gyerekek megnyugtatására is” – mondta Ehlrin, majd hozzátette, az ötleteit még aznap, a megérkezés után lejegyzetelte egy szalvétára. Csak három és fél évvel később lett belőlük könyv, hogy aztán egy szempillantás alatt az eladási listák élére ugorjon.

Carl-Johann Forsen Ehlrin (Forrás: The Rabbit Who Wants To Fall Asleep Facebook)
Carl-Johann Forsen Ehlrin – fotó: The Rabbit Who Wants To Fall Asleep, Facebook

Miért működne?

Mert Ehrlin úgy írta meg, hogy működjön. Legalábbis ezt mondja. Kezdve például azzal, hogy a gyerekeknek – legyenek bármilyen korúak – nem szabad a szüleikkel együtt olvasniuk. Jól olvastátok, ennél a mesekönyvnél a kicsik feladata az, hogy a paplan alá bújva, csillogó szemmel hallgassák a történetet, miközben szüleik – a szerző instrukcióit követve – lassan, rendszeresen ásítozva olvassák az álmos nyuszi történetét.

Na persze attól, hogy egy mesét lassan olvasnak és néha ásítoznak is közben, még nem lesz egyből bombabiztos altatási módszer, ami aztán bármelyik gyereknél működik is. A nyuszis könyv sikerének titka sem csak ez. A szerző szerint sokat számít a könyv nyelvezete is, hogy tele van alvással kapcsolatos szavakkal és kifejezésekkel. Annyira, hogy még a szereplők nevében is meg-megjelennek: álmos Roger nyuszi, Ásítás bácsi, álmos szemű Varjú. Hogy tényleg csak néhány példát mondjunk.

“Az unokámnál bevált. És még nálam is” – lelkendezett az egyik igencsak elégedett nagyszülő kommentben, miután kipróbálta a könyvet. Nem ő volt az egyetlen. Az utóbbi hetekben ezek a lelkes visszajelzések gyakorlatilag elözönlötték az Amazont, a kismamablogok kommentszekcióját, de még Ehlrin privát postaládáját is. A pszichológus azt mondja, napjában legalább egy tucat, ha nem több levelet kap olyan szülőktől, akiknek korábban megoldhatatlan gondot jelentett az altatás.

Forrás: The Rabbit Who Wants To Fall Asleep Facebook
Fotó: The Rabbit Who Wants To Fall Asleep, Facebook

És tényleg. Megnéztük. A könyv Amazon-oldalán hemzsegnek a “nem hiszem el, hogy mind a négy gyerekemnél működött, pedig 3, 8, 10 és 14 évesek” jellegű kommentek. És ellentétben a bevezetőben már emlegetett “zsebkendős” módszerrel, ahol már az első öt kommentből kiderül, hogy a módszer fabatkát sem ér, itt tényleg minden második hozzászólás pozitív.

Mondjuk még ez sem feltétlenül garancia arra, hogy a mi gyerekünknél majd működni fog. Pláne, hogy azért negatív visszajelzésből is van bőven. A csalódott szülők többsége például arra panaszkodik, hogy a történet annyira unalmas, hogy gyerekeik pár oldal után másik könyvet kértek. Sokan voltak, akik a rajzokkal elégedetlenkedtek, és elvétve akadt olyan szülő is, aki azért nem hajlandó újra elővenni a könyvet, mert attól fél, hogy az belepiszkál a gyereke fejébe. Vagy ami még rosszabb, hipnotizálja.

Jó is, meg nem is

Ezt pedig már dr. Dénes Ivett mondja, az anyagyere.hu bababarát alvástanácsadója. A szakértő azt mondja, nem hisz az univerzális megoldásokban, mert szerinte nincs olyan csoda módszer, amely minden családnak, minden gyereknek egyformán jó. Ettől függetlenül úgy véli, a speciális mesekönyv hasznos lehet. Több szempontból is.

“Egyrészt ha minden lefekvés előtt elolvassák a szülők a gyermeknek ugyanazt a mesét, akkor az egy remek jelzés a csemetének, hogy itt a lefekvés ideje. Néhány alkalom után a gyermek megszokja, hogy a mese után az alvás következik, így kevésbé fog tiltakozni a lefekvés ellen. A gyermekek ugyanis – kevés kivételtől eltekintve – nagyon szeretik a rendszert az életükben. Sokkal jobban érzik magukat, ha tudják, hogy mi után mi következik, mi a következő lépés a napjuk során.”

A szakértő tapasztalatai szerint sok gyereknek azért megy nehezen a lefekvés, mert képtelenek annyira megnyugodni, hogy el tudjanak aludni. “A felgyorsult világ, a sok program, a folyamatosan bekapcsolt tévé és egyéb kütyük egyike sem segíti az ellazulást” – mondja, majd hozzáteszi, ebben az esetben a lefekvés előtti, szülőkkel közös meseolvasás remek megoldás lehet, hogy kicsit elcsendesedjen a ház, hogy egymásra figyelhessenek a családtagok.

További probléma lehet, hogy sok szülő – az előzetes rossz tapasztalatok miatt – már előre retteg az altatástól. Dr. Dénes Ivett szerint ezek a szülők csak gyorsan túl szeretnének lenni a dolgon és az esetek többségében úgy érzik, folyamatos küzdelem zajlik köztük és a gyermekük között. “Ha ebben a lelkiállapotban a szülő elkezd mesét olvasni gyermekének, akkor csökkenhet a feszültsége, könnyebben eltereli figyelmét az aggodalmairól.”

Nem alszik a gyerek? Az álmos nyuszi megoldja

Az altatás nem lóverseny

Sokan mégis azt hiszik. Pedig az elalvás gyorsasága inkább csak a szülőnek fontos, a gyermek jó alvásához az elalvás minősége a döntő. “Ha a gyerkőc minden este végső kimerülésében, sírva alszik el, akkor általában nyugtalanul is fog aludni” – tudjuk meg szakértőnktől, aki szerint sokszor okoz problémát az altatásnál a szülők türelmetlensége. “Vannak szülők, akik azt szeretnék, hogy a pár hónapos babájuk magától, öt perc alatt aludjon el, és átaludja az éjszakát. Erre a babák többsége nem képes.”

Igazi gond akkor van, ha a nehéz elalvás már az alvásidő rovására megy. “Ha a gyerek még éjfélkor is kukorékol, pedig másnap bölcsődébe, óvodába vagy iskolába kell mennie, akkor érdemes utánamenni, mi lehet a háttérben.” Dr. Dénes Ivett óva inti a szülőket, hogy ilyenkor elkeseredésükben a neten olvasott tippekkel kísérletezzenek gyermekükön. “Könnyen lehet, hogy semmi nem válik be, az idő meg telik, végül beletörődnek a helyzetbe, és arra várnak, hogy a gyerek egyszer csak »kinövi« a problémát.”

Hogy akkor mit érdemes? Önvizsgálatot tartani, hogy vajon minden, a jó alváshoz szükséges körülményt biztosítunk-e gyermekünknek. Ha igen, érdemes a háziorvosnál folytatni a kutakodást, és ha gyermekünk teljesen egészségesnek bizonyul, alvástanácsadással foglalkozó szakemberhez fordulni.

Altatási praktikák, amiket kipróbálhatsz

Kicsiknek

  • Fehér zaj: A surrogó, zúgó, monoton hangok segíthetik a baba ellazulását. Egyrészt azért, mert a kicsit az anyaméhben is állandó, monoton hangok vették körül, másrészt mert ezek elfedik a hirtelen hangokat, amik felriasztanák.
  • Masszázs: A babák nagyon élvezik a fürdés utáni nyugtató masszázst. A határozott, mégis finom mozdulatok, és a szülők hangja biztonságot sugall, ami az elalvás egyik legfontosabb feltétele.
  • Pólyázás: Az újszülöttek szeretik, ha szorosan be vannak pólyálva, mivel ez az anyaméhben eltöltött időre emlékezteti őket. Mivel biztonságban érzik benne magukat, mélyebben és hosszabban tudnak benne aludni, ráadásul háton, ami a bölcsőhalál megelőzése szempontjából nagyon fontos.

Nagyobbaknak

  • Játékok a kiságyban: Azért jók, mert egyrészt megakadályozzák, hogy a babánk unatkozzon, másrészt élvezetesebb helyet teremt számára, különösen ha három hónapnál idősebb.
  • Alvóka: Ha még nincs, érdemes megpróbálkozni vele. Egy ilyen hálótárs, ami lehet rongybaba, maci, de akár egy “mamiszagú” ruhadarab is, sok gyereknek nyújt éjszaka biztonságot. Ha már beszél a gyerek, azt is elmondhatja, mivel szeretne aludni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top